Wykonanie
Czasami do pewnych rzeczy musimy dorosnąć, by zmienić coś w naszym życiu. U mnie zmiana nawyków żywieniowych nastąpiła po powrocie z wakacji. Na blogu teraz będzie więcej przepisów zdrowych, dietetycznych, niskokalorycznych które wpływają na nasz metabolizm.Jestem na diecie i w tym miesiącu mam zamiar osiągnąć wymarzoną wagę. Pomysłów na dania zdrowie,niskokaloryczne mam wiele zapraszam Was już dziś na bloga. Chcę pokazać, ze danie dietetyczne może być pyszne i pięknie wyglądać. Nie zapomnę o tych, którzy nie liczą kalorii dla nich również będą pojawiać się przepisy tylko w ograniczonych ilościach. Niech te pyszne
drożdżowe pizze z owcami, które są wspomnieniem będą początkiem zmian na lepsze na blogu. Kochani trzymacie za mnie kciuki i motywujecie. Muszę się do czegoś przyznać pizze robiłam przed urlopem do dziś pamiętam ich smak. Były pyszne, delikatne rozpływające się w ustach.
składniki1 kg
mąki10 dag
drożdży1/4 szkl
oliwy Verdenso
marki Olitalia.3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mleka5-6
żółtek1/2 łyżeczki
soli1 szkl
jagód1 szkl
malin1 szkl
truskawek kaszubskich2 łodygi
rabarbaru3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
cukru3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiwykonaniePrzesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru.
Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać
olej , nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Mniejszą szklanką środek krążka przycisnąć tworząc wgłębienie. Na środku układać
maliny,kawałki
rabarbaru truskawki,
jagody całość posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika kamień do pieczenia pizzy,nagrzać piekarnik 180stopni. Pizze piec około 8-10 minut do zarumienienia.