ßßß
składniki1 kg mąki10 dag drożdży1/4 szkl oliwy Verdenso marki Olitalia.3 łyżki cukru pudru1/2 szklanki cukru kryształu2 szklanki mleka5-6 żółtek1/2 łyżeczki soli1 szkl truskawek kaszubskich2 łodygi rabarbaru3 łyżki bułki tartej3 łyżki cukru3 łyżki masła3 łyżki mąki
wykonaniePrzesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Do mąki ąwlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać oliwę , nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Mniejszą szklanką środek krążka przycisnąć tworząc wgłębienie. Na środku układać truskawki, kawałki rabarbaru całość posypać kruszonką Wstawić do piekarnika kamień do pieczenia pizzy,nagrzać piekarnik 180stopni. Pizze piec około 8-10 minut do zarumienienia.