Wykonanie
Mini pizze idealne na spotkanie, przyjęcie czy imprezę w ogrodzie. Mini pizze smakują wyśmienicie zaspokoją gusta nie jednego smakosza.Na szczególną uwagę zasługą mini pizze z
truskawkami i
rabarbarem , które są alternatywą do bułeczek
drożdżowych. Są pyszne, cudowne :)
składniki1 kg
mąki10 dag
drożdży1/4 szkl
oliwy Verdenso
marki Olitalia.3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mleka5-6
żółtek1/2 łyżeczki
soli1 szkl
truskawek kaszubskich2 łodygi
rabarbaru3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
cukru3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiwykonaniePrzesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru. Do
mąki ąwlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać
oliwę , nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Mniejszą szklanką środek krążka przycisnąć tworząc wgłębienie. Na środku układać
truskawki, kawałki
rabarbaru całość posypać kruszonką Wstawić do piekarnika kamień do pieczenia pizzy,nagrzać piekarnik 180stopni. Pizze piec około 8-10 minut do zarumienienia.