ßßß Cookit - przepis na Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to truskawki z rabarbarem i kisielem...
4 szkl. mąki
300 ml letniego mleka
4 żółtka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
70 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
50 dkg rabarbaru
20 dkg truskawek
1 kisiel truskawkowy
szczypta soli
około 3/4 szkl.cukru
Rabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku ,zagotować i chwilkę pogotować, dodać także drobniej pokrojone truskawki. Na koniec wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki.
1/2 szkl mleka,drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka,wlać drożdże i mleko, masło i wymieszać wszystko.Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować dżemem truskawkowym [ trochę zostawić do posmarowania upieczonego ciasta]. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt rozwałkować c iasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry.
Drożdżówka zrobiona przez Justynkę.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/zakrecona-drozdzowka-z-truskawkami-i.html