Wykonanie
Pomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to
truskawki z
rabarbarem i
kisielem...
4 szkl.
mąki300 ml letniego
mleka4
żółtka50 g roztopionego i ostudzonego
masła70 g
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru50 dkg
rabarbaru20 dkg
truskawek1
kisiel truskawkowyszczypta
soliokoło 3/4 szkl.
cukruRabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę
soli i
cukier według własnego smaku ,zagotować i chwilkę pogotować, dodać także drobniej pokrojone
truskawki. Na koniec wsypać
kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki.1/2 szkl
mleka,
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę,
sól,
cukier, dodać
żółtka,wlać
drożdże i
mleko,
masło i wymieszać wszystko.Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować
dżemem truskawkowym [ trochę zostawić do posmarowania upieczonego ciasta]. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt rozwałkować c iasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą
dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać
cukrem pudrem i kroić w plastry.
Drożdżówka zrobiona przez Justynkę.