Wykonanie
Sezon
truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać...
50 dkg
mąki75 g
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdżyszczypta
soli8 łyżeczek czubatych
cukrudodatkowo
rabarbartruskawkicukier kokosowyMasło roztopić, dodać letnie
mleko. Dodać
drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć pokrojony
rabarbar i
truskawki , posypać
cukrem. Z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć.Ułożyć na blaszce [ ja zwinęłam je dodatkowo i włożyłam do foremek na mufinki, w środek włożyłam jeszcze kawałek
truskawki] .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
żółtkiem.Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem , polać rozpuszczoną
czekoladą.