Wykonanie
Ubiegły tydzień był wyjątkowy,a w szczególności piątek. Zostałam zaproszona na podwójne warsztaty "Smaki egzotyki.Tajemnica kuchni tajskiej"kuchni tajskiej organizowane przez Siemens Akademię Smaku oraz na warsztaty ekskluzywne
czekoladowe z E.Wedel organizowane z okazji Nocy Muzeum.

Przez moje roztargnienie z przygodami udało się dojechać na czas na spotkanie w Siemens Akademii Smaku.

Bardzo serdecznie zostali przywitani uczestnicy warsztatów przez organizatorów spotkania.

Jak się okazało było to dziesiąte spotkanie w ramach projektu Siemens Akademia Smaku."Smak egzotyki.Tajemnice kuchni tajskiej" które poprowadzili restaurator i mistrz kuchni tajskiej na stale mieszający w Polsce Pan Thanawat Na Nagara, i przedstawicielka firmy de Care Pani Syliwa Sobkowicz.

Podstawą kuchni tajskiej jest różnorodność,świeżość składników. Do najbardziej charakterystycznych składników należą;
cukier palmowy,
sos rybny, sos z
limonki, sos tamaryndowca,
sos ostrygowy śmietana i
mleczko kokosowe,
krewetki, papryczki, pasta
curry, pasta z
krewetek, zielona
papaja,
trawa cytrynowa,
cebula dymka, liście kaffir,
kolendra,
czosnek,
seler naciowy,
bazylia,
ryż,
makarony.Pod czujnym
okiem mistrza przygotowaliśmy pyszne dania kuchni tajskiej- Sprign Rolls.

-Zupa Tom Yam gumg.

-Pad Thai.

-Zielone
curry z
kurczakiem.

-
Banany w
mleczku kokosowym.

Wszystkie potrawy jakie przygotowaliśmy były pyszne,genialne w smaku,a co ważne można je przygotować dosłownie w kilka minut mając odpowiednie składniki.Dzięki warsztatom poznałam wiele nowych składników,które do tej
pory przechodziłam obok nich.Na pewno na stale w mojej kuchni zagości kaffir i
sos ostrygowy. Mam nadzieję ze z czasem przekonam się do
sosu rybnego.Do tej
pory kuchnia tajska, nie była mocną moją stroną. Bardzo ją polubiłam,większość składników już się pojawiało w mojej kuchni. Niedługo pojawią się przepisy z kuchni tajskiej :)Bardzo serdecznie dziękuję za zaproszenie Pani Michalina Szpakowskiej z agencji Imagine PR