Wykonanie

Dla wszystkich amatorów kuchni indyjskiej (i nie tylko), prezentuję pozycję, którą warto
mieć na swojej półce. Jest to książka " Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy ", napisana wspólnie przez 4 autorów.Książka podzielona jest na kilka części.Na początku przedstawiono zasady kuchni indyjskiej, a także wskazówki jak przygotować najbardziej znaną indyjską potrawę:
curry (jak je zagęścić, jak zwiększyć jego ostrość czy zmienić kolor oraz z czym się je
jada).Zapoznamy się również z wieloma cennymi informacjami na temat tego,jak zaplanować indyjski posiłek, jakich użyć naczyń oraz jakie
zioła,
przyprawy,
owoce, warzywa czy strączki używane są w kuchni indyjskiej.

Książka zawiera aż 325 przepisów na każdą okazję. W
śród nich znajdziemy zupy, przystawki,
curry, dodatki
przyprawowe oraz lekkie desery,
chleby, dania z
owoców morza, dania
mięsne i wegetariańskie.Przepisy s ą w miarę łatwe do przygotowania, a k ażdy zawiera informację na temat właściwości odżywczych jednej porcji.Znajdziemy w niej p onad 1800 fotografii, które krok po kroku prezentują sposób przyrządzania potraw.



Jest to obszerna lektura (ma ponad 500 stron), wydana na dobrym papierze, z której z przyjemnością się korzysta.Na stronach książki zamieszczono wiele informacji i cennych porad na temat przypraw, technik gotowania, itp., które sprawiają, że kuchnia indyjska staje się nam bliższa, a przyrządzanie w tym stylu potraw - łatwe i przyjemne.Ostatnie strony książki to szczegółowy indeks, z alfabetycznym spisem produktów oraz potraw, w których zostały użyte.Po wstępnym przejrzeniu, mam ochotę przygotować wiele zawartych w niej przepisów ;). Na początek jednak wybrałam kilka i m yślę, że
będę do niej sięgać nie raz...Autorzy: Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain, Manisha
KananiWydawnictwo: PublicatOprawa: twardaFormat: 220x170mmLiczba stron: 511Cena: 59 złDziękuję Wydawnictwu Publicat za przekazaną do recenzji książkę .

Korzystając z książki przygotowałam:Pyszne
curry z
kurczakiem,
kalafiorem i
pieczarkamiSzisz kebab z grilla