Wykonanie
![](/Data/Images/mkgotuje.blogspot.com\2014_slash_09_slash_ksiazkowo-kuchnia-indyjska-najlepsze/l/497992904.jpg)
Z mężem uwielbiamy próbować nowych rzeczy, a kuchnia indyjska jest dla nas nowym odkryciem, szczególnie po
kurczaku bombaj masala>>, którego Łukasz po prostu uwielbiam i akurat dziś będzie go miał na obiad;)Niesamowicie ucieszyłam się z otrzymanej książki, gdyż chcę poznawać tej kuchni jak najwięcej. W tej liczącej 511 stron książce kucharskiej znajdziecie wiele przydatnych informacji dotyczących kuchni indyjskiej . Opisy przypraw, aromatów,
ziół, najczęściej używane produkty, sposoby na przygotowanie indyjskiego
curry, naczynia i przybory kuchenne oraz oczywiście masę przepisów na dania
rybne,
mięsne, wegetariańskie czy desery okraszone masą zdjęć i dokładną instrukcją. Na kartach tej pozycji książkowej znajdziecie dania klasyczne, popularne i proste - typowe dla niższych klas społecznych, a także przykłady kuchni nowoczesnej łączącej to co klasyczne z nowymi pomysłami i sposobem podania.
![](/Data/Images/mkgotuje.blogspot.com\2014_slash_09_slash_ksiazkowo-kuchnia-indyjska-najlepsze/l/1217838433.jpg)
Każdy z przepisów posiada wstęp, oraz dokładny odpis składników i przygotowania potrawy udokumentowany zdjęciami. Fajnym elementem jest zaznaczenie wartości odżywczych dla porcji potrawy oraz pokazanie przykładowych form podania, co możecie zaobserwować na zdjęciach w
poście.Minusem nie tyle samej książki co kuchni indyjskiej jest mała dostępność niektórych produktów lub po prostu choćby smak gotowej pasty
curry, którą można kupić w sklepach - wiem, bo sprawdzałam. jednak w książce znalazłam sporo przepisów, które pozwolą mi poszaleć choćby z
kurczakiem czy
krewetkami z dostępnymi w Polsce produktami.W potrawach
indyjskich podobają mi się, ich aromaty oraz prostota - kilka składników, a takie bogactwo smaków. Osobiście uważam, iż ich sekret leży w przyprawach: aromatyczne
curry, złocista
kurkuma,
zielona kolendra czy ostre
chili. I co najważniejsze używają naprawdę niewiele
soli, a potrawy zagęszczają
mleczkiem kokosowym czy np.
jogurtem. Fajnym zabiegiem zawartym w książce jest także pokazanie sposobów na przechowywanie przypraw czy produktów.
Kolendrę np. możemy mrozić, ale najlepiej w niewielkich ilościach.
![](/Data/Images/mkgotuje.blogspot.com\2014_slash_09_slash_ksiazkowo-kuchnia-indyjska-najlepsze/l/657730480.jpg)
Podsumowując Kuchnia Indyjska. Najlepsze przepisy to pozycja bardzo bogata w informacje i przepisy, która pomoże każdemu zaciekawionemu tym rodzajem kuchni zapoznać się z nią. Myślę, iż to pozycja dobra zarówno dla początkujących, jak i już bardziej zaawansowanych pasjonatów takiego gotowania. Polecam!GW Piublicat>>, Kuchnia Indyjska. Najlepsze Przepisy, M. Baljekar, R. Fernandez, S. Husain i M.
Kanani, Poznań 2014, s.511Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz swój ślad lub/i zaczniesz obserwować MK Czytuje i MK Gotuje w Google lub na FB. Ponadto zapraszam Wszystkich do wzięcia udziału w wyzwaniach i konkursach na MK Czytuje.