ßßß
150 g masła lub margaryny150 herbatników50g orzechów mielonych laskowych1 łyżka kakao2 łyżki cukru pudrumasa serowa400ml jogurtu naturalnego500g sera homogenizowanego chudego200g sera mascarpone1/2 opakowania żelatyny Dr. Oetker1 szkl cukru pudru (lub mniej do smaku)2 cukry waniliowe Dr.Oetker1/2 łyżeczki wanilii w proszkuSok z jednej cytrynyDodatkowo2 galaretki porzeczkowe1 galaretka w kolorze różowym1 szt polewa z białej czekolady Dr.OetkerDekoracje Dr.Oetkersezonowe owoce
WykonanieSernikowy spód.Do miski władamy herbatniki, miksujemy na pyłek,dodajemy cukier puder kakao dokładnie mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciastek i mieszamy, aż powstanie jednolita masa którą wylepiamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Przygotowujemy galaretki według przepisu w min ilości wody Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder,cukier waniliowy, wanilię, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie i mieszamy). Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy Do pierwszej dodajemy galaretki z czarnej porzeczki, do drugiej różową trzecia pozostaje biała. Do wyjętej tortownicy wylewamy masę serową z galaretka porzeczkowa wstawiamy na chwilę do zamrażarki, kiedy delikatnie się zetnie wlewamy na nią masę różową. Tortownica znów wędruje do zamrażarki i wylewamy masę białą. Wstawiamy w zimne miejsce, aby całość się ścięła. Kiedy sernik jest gotowy polewamy polewa z białej czekolady robimy dekoracje według własnego upodobania
.