ßßß
Składniki :Spód:1 paczka pokruszonych na drobno herbatników - 100 g4 łyżki stołowe masła1 łyżka cukruMasa serowo – jogurtowa:250 g sera ricotta lub mascarpone½ szklanki cukru pudru4 szklanki jogurtu naturalnego - około 750 ml1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki stołowe żelatyny w proszku do deserówWierzch jagodowy:1 szklanka jagód (200g)4 pełne łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny w proszku do deseróworzechy posiekane na drobno do dekoracjiDodatkowo:Tortownica o średnicy 21 cmSposób przygotowania:Spód: :Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na spód tortownicyo średnicy do 21 cm i docisnąć.Masa serowo - jogurtowa:Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.Do odrębnego naczynia przełożyć ser ricottę, cukier oraz cukier z prawdziwej wanilii i ucierać mikserem przez4 minuty. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając. Jeśli masa serowa nie będzie wystarczająco słodka, można dodatkowo dosłodzić ją cukrem.Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i starannie wymieszać. Przelać do tortownicy na pokruszone herbatniki, po czym wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 4 godziny.Wierzch jagodowy:2 łyżeczki żelatyny zalać ⅓ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.Jagody umyć pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce wypuszczą sok. Dodać cukier i rozpuszczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do przestygnięcia.Kiedy sernik delikatnie zastygnie, nanieść na niego galaretkę z jagód po czym wstawić do lodówki na całą noc.