ßßß
Składnikispód sernika150 herbatników1 łyżka kakao2 łyżki cukru pudruokoło 120g margarynypierwsza masa czekoladowa-serowa1/2 kg serka homogenizowano chudego100g czekolada gorzka1/4 szkl cukru pudru lub według uznania1 łyżka żelatynydruga masa czekoladowa -jogurtowa1 duży jogurt naturalny3 deserki czekoladowe sojowe Alpro50g opakowania czekolady gorzkiej2 łyżeczki kakao1/4 szkl cukru pudru według uznania1 łyżka żelatynytrzecia masa czekoladowa-serowa1/2 kg serka homogenizowanego2 deserki czekoladowe sojowe Alpro1/4 szkl cukru pudru lub według uznania1 łyżka żelatynyDekoracje3 czekolady gorzkieświeża miętaowoce sezonowe.
wykonaniespód sernikaDo miski włożyłam herbatniki, zmiksowałam na pyłek,dodałam cukier puder i kakao dokładnie wymieszałam..Margarynę rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowego wymieszałam powstała jednolita masa którą wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki na około 30 minut.masa czekoladowa z serkaŻelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam gorącej wody w celu rozpuszczeniaW misce dokładnie utrzeć ser z cukrem.Roztopić 100g czekolady przestudzoną wlać do sera,delikatnie wymieszać,następnie dodać żelatynę.Tężejącą masę wylałam na masę ciasteczkową.wstawiłam do lodówki na około 30 minut.Przed zrobieniem masy czekoladowej musimy odczekać około 30 minutmasa czekoladowa jogurtowaŻelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam gorącej wody w celu rozpuszczenia.Do miski wlałam jogurt,deserki czekoladowe,cukier puder wymieszany z kakao następnie ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut nie przerywając ubijania dodałam roztopioną czekoladę i żelatynę delikatnie wymieszałam następnie wylałam na masę czekolodowo-serową.masa czekolodowa-serowa.Żelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam gorącej wody w celu rozpuszczenia.W misce dokładnie utrzeć ser z cukrem.następnie dodałam deserki czekoladowe do sera,delikatnie wymieszać,następnie dodać żelatynę.Tężejącą masę wylałam na masę czekoladowo-serową.Sernik wstawiłam do lodówki na całą noc.100g czekolady gorzkiej rozpuściłam w kąpieli wodnej, następnie mieszając szpatułką przestudziłam,którą delikatnie wylałam na wierzch sernika.Uwaga należy uważać by czekolada nie była zbyt gorąca, mogłaby rozpuścić ser.Z 200g zrobiłam dekoracje na sernik