ßßß Cookit - przepis na Poziom trudności: łatwy

Poziom trudności: łatwy

nazwa

Wykonanie

Ciasto genialne. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, bez użycia piekarnika i w dodatku zachwycające smakiem. Gdy robiłem go pierwszy raz obawiałem się że może wyjść mdłe, nic z tych rzeczy! A smak karmelu, masy budyniowej i bitej śmietany to istne niebo w gębie! :) Zapraszam :)
.................................................................................................... .............
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)
Ilość: forma 25x35.
Czas wykonywania: ok 30 minut
...................................................................................................................
Składniki:
- ok. 440g herbatników
- puszka masy krówkowej (ok. 400g)
- 250g masła lub margarnyny
- 3 budynie waniliowe + 6 łyżek cukru (jeżeli budynie nie są słodzone)
- 1l mleka
- 500ml śmietany kremówki
- 150g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki czekolady mlecznej, gorzkiej lub kakao
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od masy budyniowej. Z litra mleka odlewamy nieco ponad pół szklanki i rozrabiamy w niej budynie. Pozostałe mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier (jeżeli budynie nie były słodzone) i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką dolewamy rozrobione budynie. Gładki budyń odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Do miski przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy aż będzie biała i puszysta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce (zimnego!) budyniu. Pod koniec do masy dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.
Puszkę masy krówkowej otwieramy i wkładamy do garnuszka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy około 10 minut aby delikatnie podgrzać, a tym samym sprawić, że masa kajmakowa stanie się bardziej miękka przez co łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
Spód formy wykładamy ciasno herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich masę krówkową i przykrywamy kolejną porcją herbatników. Kolejno przekładamy masą budyniową i układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (u mnie z łyżką, ilość zależy od upodobań) Gdy będzie sztywna dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnie i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Teraz czeka nas mały test cierpliwości, ponieważ ciacho powinno schłodzić się w lodówce przez całą noc :)
Smacznego! :)
W przepisie pomogły mi naprawdę świetne garnki ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Link tutaj . Zajrzyjcie również na fanpage sklepu na facebook'u (klik).
Źródło:http://www.cookuj.pl/2015/08/ciasto-3-bit-bez-pieczenia.html