ßßß Cookit - przepis na Aksamitny sernik na zimno z zieloną herbatą

Aksamitny sernik na zimno z zieloną herbatą

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu znalazłam w sieci delikatesy FFStore http://ffstore.pl/ Są dla mnie jak i dla miłośników dobrej kuchni są oknem na kulinarny świat. Sklep zapatrzony jest produkty trudno dostępne, bardzo dobrej jakości i w przystępnej cenie. Teraz zatrzymam się na chwilę nad moją słabością, jaką jest herbata. Wybrałam najbardziej zdrową, polecaną przed wiele dietetyków herbatę zieloną z marokańską miętą w listkach,http://ffstore.pl/delikatesy/herbaty/herbaty_zielone/herbata_zielona_z_marokanska_mieta_w_listkach.html Większość rzeczy kupujemy oczami, piękna puszka w której środku znajdowała się zielona herbata z marokańską miętą w listach o subtelnym i lekko słodkim zapachu. Cały ten aromat świadczy o tym ze została przygotowana z bardzo wysoko gatunkowo liści. Wspaniała jest na gorąco, sprawdzi się również fantastycznie latem jako herbata mrożona, która doskonale ugasi pragnienie. Ja wykorzystałam herbatę zieloną z marokańską miętą do przygotowania lekkiego wiosennego sernika na zimno. Ciasto mające to coś w sobie, co sprawia ze jest wyjątkowy, jedwabisty, delikatny i rozpływający się w ustach.
składniki
200ml jogurtu naturalnego
500g sera homogenizowanego chudego
200g sera mascarpone
5 g masła klarownego lub margaryny
1/2 opakowania żelatyny Dr. Oetker
1 szkl cukru pudru trzcinowego Diamant (lub mniej do smaku) lub zwykłego cukru pudru
2 cukier waniliowy Dr.Oetker
1/2 szkl naparu z zielnej herbaty z marokańską miętą klik
Sok z jednej cytryny.
wykonanie
Zaparzamy mocną herbatę. Do miski wkładamy ser homogenizowany, ser mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilię, napar z zielonej herbaty i wszystko dokładnie mieszamy. Do oddzielnej miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie). Do masy serowej wlewamy żelatynę i mieszamy .Formę na sernik smarujemy masłem/margaryną. Masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) . Dekorujemy wedle uznania.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/03/aksamitny-sernik-na-zimno-z-zielona.html