Wykonanie
![](/Data/Images/kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com\2014_slash_03_slash_aksamitny-sernik-na-zimno-z-zielona/l/-1848396664.jpg)
Kilka dni temu znalazłam w
sieci delikatesy FFStore http://ffstore.pl/ Są dla mnie jak i dla miłośników dobrej kuchni są oknem na kulinarny świat. Sklep zapatrzony jest produkty trudno dostępne, bardzo dobrej jakości i w przystępnej cenie. Teraz zatrzymam się na chwilę nad moją słabością, jaką jest
herbata. Wybrałam najbardziej zdrową, polecaną przed wiele dietetyków
herbatę zieloną z marokańską
miętą w listkach,http://ffstore.pl/delikatesy/herbaty/herbaty_zielone/herbata_zielona_z_marokanska_mieta_w_listkach.html Większość rzeczy kupujemy oczami, piękna puszka w której środku znajdowała się zielona
herbata z marokańską
miętą w listach o subtelnym i lekko słodkim zapachu. Cały ten aromat świadczy o tym ze została przygotowana z bardzo wysoko gatunkowo liści. Wspaniała jest na gorąco, sprawdzi się również fantastycznie latem jako
herbata mrożona, która doskonale ugasi pragnienie. Ja wykorzystałam
herbatę zieloną z marokańską
miętą do przygotowania lekkiego wiosennego sernika na zimno. Ciasto mające to coś w sobie, co sprawia ze jest wyjątkowy, jedwabisty, delikatny i rozpływający się w ustach.
![](/Data/Images/kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com\2014_slash_03_slash_aksamitny-sernik-na-zimno-z-zielona/l/-347370892.jpg)
składniki200ml
jogurtu naturalnego500g
sera homogenizowanego chudego200g
sera mascarpone5 g
masła klarownego lub
margaryny1/2 opakowania
żelatyny Dr. Oetker1 szkl
cukru pudru trzcinowego Diamant (lub mniej do smaku) lub zwykłego
cukru pudru2
cukier waniliowy Dr.Oetker1/2 szkl naparu z zielnej
herbaty z marokańską
miętą klikSok z jednej
cytryny.
![](/Data/Images/kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com\2014_slash_03_slash_aksamitny-sernik-na-zimno-z-zielona/l/1906792012.jpg)
wykonanieZaparzamy mocną
herbatę. Do miski wkładamy
ser homogenizowany,
ser mascarpone,
jogurt,
cukier puder,
cukier waniliowy,
wanilię, napar z zielonej
herbaty i wszystko dokładnie mieszamy. Do oddzielnej miseczki wsypujemy
żelatynę dodajemy zimnej
wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie). Do masy serowej wlewamy
żelatynę i mieszamy .Formę na sernik smarujemy masłem/margaryną. Masę
serową przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) . Dekorujemy wedle uznania.