ßßß
Składniki1/1/2szkl mąki1/2 szkl cukru pudru2 łyżki kakao120 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Dr Oetker2 żółtkaMasa serowa½ kg sera białego 3 krotnie mielonego3 jajka1/2 szkl cukru50g masła1 budyń waniliowy Dr Oetkerkilka kropel aromatu pomarańczowego Dr Oetkerdekoracjeglassage czekoladowadekoracje z dr Oetkera
WykonanieCiasto.Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Masa serowa:W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.