Wykonanie
Królową jest wśród
słodyczy, każdy sobie owej życzy. Na przekąskę, na deserek, do tornistra, na spacerek. Może gorzka być lub
mleczna, ale zawsze jest bajeczna. Z
orzechami lub z nadzieniem, rządzi naszym podniebieniem. Nie znać jej też nie wypada, bo to przecież
CZEKOLADA! A. SzymańskiPod każdą postacią, deserowa,
mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna!

Składniki1/1/2szkl
mąki1/2 szkl
cukru pudru2 łyżki
kakao120 g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy Dr Oetker2
żółtkaMasa serowa½ kg
sera białego 3 krotnie mielonego3
jajka1/2 szkl
cukru50g
masła1
budyń waniliowy Dr Oetkerkilka kropel
aromatu pomarańczowego Dr Oetkerdekoracjeglassage czekoladowadekoracje z dr Oetkera

WykonanieCiasto.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao. Dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.

Masa serowa:W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy, dodajemy
żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy
ser,
aromat pomarańczowy, przestudzone
masło i
budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy
białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy
ciastem kruchym i wylewamy na nie masę
serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage
czekoladowy dekorujemy według uznania.