ßßß Cookit - przepis na Pyszny królewski sernik

Pyszny królewski sernik

nazwa

Wykonanie

Królową jest wśród słodyczy, każdy sobie owej życzy. Na przekąskę, na deserek, do tornistra, na spacerek. Może gorzka być lub mleczna, ale zawsze jest bajeczna. Z orzechami lub z nadzieniem, rządzi naszym podniebieniem. Nie znać jej też nie wypada, bo to przecież CZEKOLADA! A. Szymański
Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna!
Składniki
1/1/2szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
120 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy Dr Oetker
2 żółtka
Masa serowa
½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
3 jajka
1/2 szkl cukru
50g masła
1 budyń waniliowy Dr Oetker
kilka kropel aromatu pomarańczowego Dr Oetker
dekoracje
glassage czekoladowa
dekoracje z dr Oetkera
Wykonanie
Ciasto.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Masa serowa:
W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/02/pyszny-krolewski-sernik.html