ßßß
Ten deser jak dla mnie wychodzi obłędny ! Jest to sprawdzony przepis na tortownicę 24 cm.Polecam serniczek, bo podbił serca niejednej osoby :)Ciasto:* 2 szklanki mąki (jedna pełna, druga niepełna)* 1/2 kostki margaryny* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/2 szklanka cukru pudru* 1 całe jajko + jedno żółtko* 1 duża łyżka kwaśnej śmietany* 1 łyżka kakaoMasa serowa:* 0,70 dkg sera* 5 jajek* 20 dkg cukru pudru* 5 dkg masła* 1 budyń waniliowy (normalny, 40 g)* 1 cukier waniliowyWszystkie suche składniki na ciasto połączyć, dodać margarynę, pokroić ją na jak najmniejsze kawałki w mące. Dodać żółtka, całe jajka, śmietanę i wyrobić ciasto. 1/4 ciasta wstawić do zamrażarki na ok 30 min. Resztę ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem tortownicę. Wyłożyć dno i brzegi na wysokość ok. 3 cm. włożyć do lodówki.Ser przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem na tzn. kogel-mogel. Dodawać stopniowo ser i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać budyń, stopione i wystudzone masło i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wyłożyć masę serową do tortownicy. Wierzch ciasta posypać startą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni min. 1 h.