Wykonanie

Ten deser jak dla mnie wychodzi obłędny ! Jest to sprawdzony przepis na tortownicę 24 cm.Polecam serniczek, bo podbił
serca niejednej osoby :)Ciasto:* 2 szklanki
mąki (jedna pełna, druga niepełna)* 1/2 kostki
margaryny* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1/2 szklanka
cukru pudru* 1 całe
jajko + jedno
żółtko* 1 duża łyżka kwaśnej
śmietany* 1 łyżka
kakaoMasa serowa:* 0,70 dkg
sera* 5
jajek* 20 dkg
cukru pudru* 5 dkg
masła* 1
budyń waniliowy (normalny, 40 g)* 1
cukier waniliowyWszystkie suche składniki na ciasto połączyć, dodać
margarynę, pokroić ją na jak najmniejsze kawałki w
mące. Dodać
żółtka, całe
jajka,
śmietanę i wyrobić ciasto. 1/4 ciasta wstawić do zamrażarki na ok 30 min. Resztę ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem tortownicę. Wyłożyć dno i brzegi na wysokość ok. 3 cm. włożyć do lodówki.
Ser przekręcić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z
cukrem na tzn. kogel-
mogel. Dodawać stopniowo
ser i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać
budyń, stopione i wystudzone
masło i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z
białek. Wyłożyć masę
serową do tortownicy. Wierzch ciasta posypać startą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni min. 1 h.