Wykonanie
Zdjęcie jest klimatyczne kojarzy się z piknikiem, myślę ze mój kisz ziemniaczany idealne wkomponowuje się w klimat ToskaniiWarzywa o tej
porze rosną na słońcu,są wartościowe i smakuję wyśmienicie. Kilka dni temu zaprosiłam Was na placek wytrawny przepis znajdziecie tu. Dziś zapraszam na kisz ziemniaczany z wykorzystaniem dwóch warzyw
ziemniaków i
pora sera Almette..Uwielbiam zapiekane warzywa,Niebo w gębie a to połączenie to strzał w 10.


Składnikiciasto1 szkl
mąki orkiszowej1/2 szkl
mąki pszennej120g
margarynyżółtkoszczypta
soli2-3 łyżki
wodyfarsz50dag ugotowanych
ziemniaków1
por1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
masłajajkobiałko1
serek z
ziołami Almette.
natka pietruszkisól,
pieprz,
tymianek do smakuszczypta gałki muszkatowej lub
przyprawa do ziemniakówwykonanieNa stolnicę wysypuję dwa rodzaje
mąki mieszam
sól,
margarynę i
żółtko,
wodę zagniatam ciasto.wkładam do lodówki na godzinkę.Farsz
pory oczyszczam kroję w plasterki,
ziemniaki gotuję i kroje w plasterki.Na patelni wlewam
olej dodaję
masło smażę
pory,dodaję
ziemniaki.,dodaje
serek z
ziołami Almette
żółtko,
natkę pietruszki.doprawiam do smaku gałką,
solą i
pieprzem. Ubijam
białko na sztywno dodaję do masy ziemniaczanej delikatnie mieszam.Foremkę smaruję
masłem,wylepiam
ciastem nakłuwam, następnie podpiekam około 10 minut.Na wierzch wykładam masę ziemniaczaną-
śmietanową .piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 30 minut