Wykonanie
Uwielbiamy wszystkie tarty, tartinki. Nie ważne czy słodkie, czy wytrawne. To co w nich najlepsze to chrupiące, delikatne i maślane kruche ciasto. Długo taki efekt w domu był dla nas nie osiągalny i zadowalałyśmy się zjedzeniem naszych przysmaków od czasu do czasu w kawiarni lub restauracji. Jednak jako zapalone kucharki amatorki ciągle poszukiwałyśmy przepisu na idealne kruche ciasto. Gdy go wreszcie znalazłyśmy uzależniłyśmy się od pieczenia tego typu pyszności. Z tego powodu na naszym blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na tarty i tartinki. Tym razem chcemy jednak przedstawić Wam przepis na Quiche z
boczkiem i
porem. Jest to wyborna przekąska, idealna na lunch czy kolację.

Składniki potrzebne do ciasta kruchego:-110 g
masła-1 łyżeczka
cukru-2
żółtka-1 szklanka
mąki (110 g)-1/2 łyżeczki
soliSposób przygotowania ciasta kruchego:1. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę.2. Dodajemy
żółtka,
mąkę i
sól. Ugniatamy ciasto.3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.4. Na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być lekko złociste na bokach).Składniki potrzebne do farszu:-2
pory średniej wielkości-200 g
chudego boczku pokrojonego w kostkę-3
jajka + 2 dodatkowe
białka, które zostały z ciasta kruchego-1/2 łyżeczki
soli-1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego-3 łyżeczki kwaśnej
śmietany 21%-150 g tartego
sera gouda-30 g
sera lazur-1/2 pęczka
natki pietruszkiSposób przy-gotowania farszu:1. Kroimy
pora na cienkie plasterki.2. Na dużej patelni smażymy
boczek. Powinien być chrupiący i złocisty. Następnie dodajemy pokrojonego
pora i smażymy jeszcze przez ok 7 minut, aby
por był miękki.3. Pozostawiamy do wystygnięcia.4. W misce średniej wielkości łączymy
jajka,
białka,
śmietanę, 1/2
startego sera, 1/2 posiekanej na drobno
natki, pokruszony
ser lazur. Doprawiamy
pieprzem i
solą i wszystko mieszamy. Gdy
boczek i
por już przestygną również je dodajemy. Wszystko dokładnie mieszamy.5. Do upieczonego ciasta kruchego w formie na tartę dodajemy naszą mieszankę jajeczną. Posypujemy wszystko jeszcze na wierzchu tartym
serem.6. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.7. Podajemy gotowy już quiche po lekkim przestudzeniu. Posypujemy go na wierzchu resztą
natki pietruszki.Smacznego!

P.s. Pamiętacie nasz przepis na quiche lorraine ? (przepis znajdziecie tutaj)