ßßß
Wczorajszy ostatni dzień karnawału, spędziłam w kuchni robiąc ostatkowe przysmaki. W planach były słodkości, ale po słodkim tłustym czwartku i weekendowym dojadaniu tych czwartkowych słodkości zachciało mi się odmiany. I tak upiekłam ostatkowy przysmak na słono - a dokładniej na serowo.Przepis wzięłam z książki " Smaczne dania z Biedronką" autorstwa Macieja Kuronia, ale troszkę go zmieniłam pod swój gust.Tartę serową można jeść na różne sposoby - samą, z dipami, jako dodatek np. do wędlin czy warzyw itp. Idealnie nadaje się również na 2 sniadanie do szkoły czy pracy.SKŁADNIKI:Kruchy spód:- 210g mąki pszennej- 140g masła lub margaryny- 1-2 żółtka- szczypta soli- 250g sera twarogowego- 300g - 350g sera żółtego lub mieszanki kilku różnych serów żółtych ( można też część sera żółtego zastąpić serami z porostem lub przerostem pleśni np. Brie, Camembert. Błękitny Lazur)- 2 duże, ugotowane ziemniaki- 3 jajka- sól, pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Kruchy spód:1. Mąkę z dodatkiem soli siekamy nożem z żółtkiem i pokrojonym na kawałeczki masłem.2. Pozostałe grudki rozcieramy palcami.3. Krótko zagniatamy ciasto na stolnicy, aż składniki się połączą i formujemy w kulę.4. Schładzamy w lodówce ok. 30 min.5. Rozwałkowujemy na wielkość spodu + brzegu formy do tarty.6. Przekładamy do formy, dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta.7. Nakłuwamy widelcem po całości.8. Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy fasolą, grochem itp., aby spód się nie wybrzuszał, a boki nie opadły w czasie pieczenia.9. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 st.C.10. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 5 min.11. Wyciągamy i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe.Masa serowa:1. Sery żółte ścieramy na drobnej tarce, łączymy z twarogiem i przecisniętymi przez praskę ziemniakami.2. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.3. Oddzielamy żółtka od białek.4. Białka ubijamy na sztywną pianę.5. Delikatnie ale dokładnie łączymy pianę z białek z masą serową.6. Przekładamy całość na podpieczony wcześniej kruchy spód.7. Wyrównujemy górę i smarujemy ją żółtkiem, aby zrumieniła się na złoty kolor.8. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180st.C9. Podajemy bez dodatków lub z ulubionym dipem lub jako dodatek np. do wędlin, mięs.Smacznego!
Pozdrawiam!















