Wykonanie
28. PRZEPIS NR 17 - TARTA SEROWA

Wczorajszy ostatni dzień karnawału, spędziłam w kuchni robiąc ostatkowe przysmaki. W planach były słodkości, ale po słodkim tłustym czwartku i weekendowym dojadaniu tych czwartkowych słodkości zachciało mi się odmiany. I tak upiekłam ostatkowy przysmak na słono - a dokładniej na
serowo.Przepis wzięłam z książki " Smaczne dania z Biedronką" autorstwa Macieja Kuronia, ale troszkę go zmieniłam pod swój gust.Tartę
serową można jeść na różne sposoby - samą, z dipami, jako dodatek np. do
wędlin czy warzyw itp. Idealnie nadaje się również na 2 sniadanie do szkoły czy pracy.SKŁADNIKI:Kruchy spód:- 210g
mąki pszennej- 140g
masła lub
margaryny- 1-2
żółtka- szczypta
soli- 250g
sera twarogowego- 300g - 350g
sera żółtego lub mieszanki kilku różnych
serów żółtych ( można też część
sera żółtego zastąpić
serami z porostem lub przerostem pleśni np.
Brie,
Camembert. Błękitny Lazur)- 2 duże, ugotowane
ziemniaki- 3
jajka-
sól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Kruchy spód:1.
Mąkę z dodatkiem
soli siekamy nożem z
żółtkiem i pokrojonym na kawałeczki
masłem.2. Pozostałe grudki rozcieramy palcami.3. Krótko zagniatamy ciasto na stolnicy, aż składniki się połączą i formujemy w kulę.4. Schładzamy w lodówce ok. 30 min.5. Rozwałkowujemy na wielkość
spodu + brzegu formy do tarty.6. Przekładamy do formy, dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta.7. Nakłuwamy widelcem po całości.8. Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy
fasolą,
grochem itp., aby spód się nie wybrzuszał, a boki nie opadły w czasie pieczenia.9. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 st.C.10. Zdejmujemy papier z
fasolą i pieczemy jeszcze ok. 5 min.11. Wyciągamy i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe.Masa serowa:1.
Sery żółte ścieramy na drobnej tarce, łączymy z
twarogiem i przecisniętymi przez praskę
ziemniakami.2. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.3. Oddzielamy
żółtka od
białek.4.
Białka ubijamy na sztywną pianę.5. Delikatnie ale dokładnie łączymy pianę z
białek z masą
serową.6. Przekładamy całość na podpieczony wcześniej kruchy spód.7. Wyrównujemy górę i smarujemy ją
żółtkiem, aby zrumieniła się na złoty kolor.8. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180st.C9. Podajemy bez dodatków lub z ulubionym dipem lub jako dodatek np. do
wędlin,
mięs.Smacznego!

Pozdrawiam!
















