Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 70g
mąki ziemniaczanej- 130g
mąki pszennej- 100g miękkiego
masła- 70g
margaryny- 170g
cukru- 2
żółtka- 1
jajko*na masę
jabłkową- 1,5kg
jabłek- 2 łyżki
masła- 2
galaretki w proszku o smaku
pomarańczowym*na masę
śmietanową- 250g
serka mascarpone- 250g
jogurtu greckiego- 500ml
śmietany 30%- 2/3 szklanki
cukru pudru- 5 łyżeczek
żelatyny- 100g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady*
galaretka pomarańczowa- 300ml
soku pomarańczowego- 1 czubata łyżeczka
żelatyny*do dekoracji-
bita śmietana- posypka czekoladowaSposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia
margaryny i
masła z
cukrem, następnie stopniowo dodajemy
żółtka oraz
jajko. Do masy wsypujemy wymieszane
mąki i miksujemy mikserem na gładko. Dość gęste ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, do uzyskania jasnego złotego koloru. Ciasto studzimy w formie.2.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, następnie podsmażamy przez kilka minut na
maśle, później wsypujemy
galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy je na wystudzone ciasto (wcześniej ściągamy papier do pieczenia) i wkładamy do lodówki.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej
jogurt utarty z
serkiem mascarpone i
cukrem pudrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej
wody. Do masy śmietanowej wsypujemy pokrojoną na drobno
czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stężałe
jabłka i wkładamy do lodówki.4.
Sok pomarańczowy zagotowujemy, ściągamy z palnika, wsypujemy
żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy
galaretka nam lekko stężeje wylewamy ją na masę
śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować
bitą śmietaną i
czekoladową posypką.Inspiracja:cafeamaretto