ßßß
Składniki :30 dag mąki pszennej20 dag masła lub margaryny10 dag cukru pudru4 żółtkaMasa 1:1 kg jabłek1 szklanka cukru2 galaretki owocoweMasa 2:2 jajka1 szklanka cukru1/2 szklanki kwaśnej śmietany1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 kostka masłaWykonanie:Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Gotowe ciasto można polać polewą.