ßßß Cookit - przepis na Napoleonka

Napoleonka

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany (z kubeczka, kwaśnej, 18%)
Masa
4 całe jajka
14 łyżeczek cukru
16 łyżeczek mąki pszennej
2 opakowania cukru wanilinowego
1 litr mleka
oraz
cukier puder
Przygotowanie
Ciasto
Zagnieść ciasto z podanych składników: mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i siekać dokładnie nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, żółtko i wymieszać. Ciasto można też zagnieść w mikserze planetarnym.
Zacząć zagniatać ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, pod koniec dodać śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.
Masa
Jajka z cukrem rozbić widelcem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać mleko, postawić na ogniu i mieszać aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić.
Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/napoleonka