Wykonanie
SkładnikiCiasto3 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny1 całe
jajko1
żółtko2 łyżki gęstej
śmietany (z kubeczka, kwaśnej, 18%)Masa4 całe
jajka14 łyżeczek
cukru16 łyżeczek
mąki pszennej2 opakowania
cukru wanilinowego1 litr
mlekaoraz
cukier puderPrzygotowanieCiastoZagnieść ciasto z podanych składników:
mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę
masło lub
margarynę i siekać dokładnie nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodać
jajko,
żółtko i wymieszać. Ciasto można też zagnieść w mikserze planetarnym.Zacząć zagniatać ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, pod koniec dodać
śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.Masa
Jajka z
cukrem rozbić widelcem. Dodać
mąkę,
cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać
mleko, postawić na ogniu i mieszać aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić.Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać
cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny.