Wykonanie
"(...) A tam była
cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze."Wadowice, 16 czerwca 1999 roku - Jan Paweł II.To zdanie Ojca Świętego wypowiedziane w czasie słynnej wizyty w rodzinnym
mieście zapisało się w pamięci milionów słuchających go ludzi. Stąd wzięło się określenie papieska kremówka lub wadowicka kremówka, używane zwłaszcza przez cukierników w Wadowic ach.Przygotowałam kremówkę z jednym kremem, bez warstwy
bitej śmietany. Rodzajów kremówek jest tyle ile cukierników, b o podobno co
cukiernia to inna kremówka. Kremówka jest naprawdę pyszna.
Składniki:(ciasto)- 2 szklanki
mąki,- 4-5 łyżek
cukru,- kostka
masła lub
margaryny (250g),- 1/2 szkl
śmietany (gęstej) lub gotowe
ciasto francuskie(krem)- 1000 ml
mleka,- 50 g
masła- 1 szklanka
cukru- 3 lyżki
cukru wanilinowego,- 3
żółtka,- 3 łyżek
mąki pszennej,- 3 łyzki
mąki ziemniaczanej.+
cukier puder do posypaniaPrzesiać
mąkę, dodać
cukier i pokrojone w kostkę
masło lub
margarynę. Rozetrzeć palcami
mąkę z
masłem lub zmiksować (końcówkami do wyrabiania ciasta). Dodać
śmietanę, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce . Rozwałkować ciasto, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąka blaszki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjąć z formy, a drugie upiec w ten sam sposób. Ostudzić ciasto.Zagotować 750 ml
mleka z
masłem,
cukrem i
cukrem wanilinowego. Pozostałe
mleko wymieszać z
żółtkami,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Ma powstać gładka masa. Do gotującego się
mleka, wlać masę, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia.Ostudzony krem wyłożyć na jednej części ciasta. Delikatnie przykryć drugim
ciastem, nie docikająć, aby krem nie wyplynął. Gotową kremówkę posypać
cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Smaczneg,
Kasia ; )