Wykonanie
Połączenie słodkości i kwaskowatości jest idealne jeśli chodzi o
cytrynę. Ten
cytrus idealnie sprawdza w deserach. Jest bardzo aromatyczny i nadaje
ciastom charakteru. To już druga
tarta cytrynowa. Sami oceńcie którą wolicie.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 6 godzin
Tarta cytrynowa 2Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 6 godzinSkładnikiCiasto200 g
mąki pszennej120 g
masła(zimnego)2 łyżki
cukru1 szt.
żółtka2 łyżki
soku z cytrynyMasa cytrynowa5 szt.
jajek200 ml
śmietany 30% lub 36%120 g
cukru(drobnego lub pudru)2 szt.
cytryn(otarta skórka i sok)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejKrem
śmietanowy150 ml
śmietany 30% lub 36%125 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaKruche ciastoSkładniki na ciasto szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze.Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć
ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać obciążenie (
fasolę lub kulki ceramiczne).Ciasto wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut (do lekkiego zbrązowienia).Masa cytrynowaTemperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować (na jednolitą i rzadką masę).Masę
cytrynową ostrożnie wlać na upieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika na 30 minut (do czasu kiedy wierzch masy się zetnie).Tartę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Krem
śmietanowyWszystkie składniki ubić na sztywno.Przed podaniem wyjąć tartę i udekorować kremem
śmietanowym (można szpatułką lub za pomocą rękawa cukierniczego).Share this Recipe