ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bitą śmietaną

Tarta cytrynowa z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Połączenie słodkości i kwaskowatości jest idealne jeśli chodzi o cytrynę. Ten cytrus idealnie sprawdza w deserach. Jest bardzo aromatyczny i nadaje ciastom charakteru. To już druga tarta cytrynowa. Sami oceńcie którą wolicie.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 6 godzin
Tarta cytrynowa 2
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 6 godzin
Składniki
Ciasto
200 g mąki pszennej
120 g masła(zimnego)
2 łyżki cukru
1 szt. żółtka
2 łyżki soku z cytryny
Masa cytrynowa
5 szt. jajek
200 ml śmietany 30% lub 36%
120 g cukru(drobnego lub pudru)
2 szt. cytryn(otarta skórka i sok)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy
150 ml śmietany 30% lub 36%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
Składniki na ciasto szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać obciążenie (fasolę lub kulki ceramiczne).
Ciasto wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut (do lekkiego zbrązowienia).
Masa cytrynowa
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować (na jednolitą i rzadką masę).
Masę cytrynową ostrożnie wlać na upieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika na 30 minut (do czasu kiedy wierzch masy się zetnie).
Tartę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krem śmietanowy
Wszystkie składniki ubić na sztywno.
Przed podaniem wyjąć tartę i udekorować kremem śmietanowym (można szpatułką lub za pomocą rękawa cukierniczego).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tarta-cytrynowa-z-bita-smietana