ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 6 godzin
Tarta cytrynowa 2Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 6 godzinSkładnikiCiasto200 g mąki pszennej120 g masła(zimnego)2 łyżki cukru1 szt. żółtka2 łyżki soku z cytrynyMasa cytrynowa5 szt. jajek200 ml śmietany 30% lub 36%120 g cukru(drobnego lub pudru)2 szt. cytryn(otarta skórka i sok)2 łyżeczki mąki ziemniaczanejKrem śmietanowy150 ml śmietany 30% lub 36%125 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaKruche ciastoSkładniki na ciasto szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze.Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać obciążenie (fasolę lub kulki ceramiczne).Ciasto wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut (do lekkiego zbrązowienia).Masa cytrynowaTemperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować (na jednolitą i rzadką masę).Masę cytrynową ostrożnie wlać na upieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika na 30 minut (do czasu kiedy wierzch masy się zetnie).Tartę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Krem śmietanowyWszystkie składniki ubić na sztywno.Przed podaniem wyjąć tartę i udekorować kremem śmietanowym (można szpatułką lub za pomocą rękawa cukierniczego).Share this Recipe