Wykonanie
Tort w kształcie jedynki powstał dla mojej ulubionej i zawsze uśmiechniętej Sąsiadki :) 30 grudnia Amelka skończyła roczek! Sto lat Maleńka!!! :)Muszę przyznać, że dekorowanie tego
tortu sprawiło mi wieeeele radości :)TORT NA ROCZEK
Biszkopt (rzucany) - przepis z Moje Wypieki w przeliczeniu na prostokątną tortownicę o wymiarach 38x25x7cm:- 12
jajek + 1
żółtko- 1 i 3/4 szklanki
cukru- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej + płaska łyżkaKrem do
tortu:- 200 ml
kremówki 30% lub 36% (koniecznie mocno schłodzonej)- 350 g
serka mascarpone- 2,5 łyżki
cukru pudru (lub mniej- do smaku)Dodatkowo:- 1 i 1/2 puszki frużeliny wiśniowej- masa cukrowa i
barwniki spożywcze-
woda,
cukier i
sok z cytryny do nasączenia blatów
tortuMasa
maślana:- 50 g
masła-
cukier puder do smaku


Przygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Następnie dodawać
żółtka.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta.Papierem wyłożyć jedynie dno tortownicy. Rantów nie smarować. Wylać ciasto i piec w 180 stopniach (funkcja góra - dół) na najniższym poziomie piekarnika przez około 40 minut (u mnie
biszkopt był upieczony już po 30 min).Gorący
biszkopt wyciągnąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości około 60 cm. Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Przed wyciągnięciem ciasta okroić brzegi
ostrym nożem.Z
biszkoptu wyciąć kształt jedynki. Przekroić na 3 blaty.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać
serek mascarpone i wmieszać go na najniższych obrotach miksera (miksować krótko, tylko do połączenia się składników).Pierwszy blat
tortu nasączyć mieszaniną przegotowanej
wody,
cukru i
soku z cytryny (do smaku). Na to rozsmarować frużelinę i równomiernie rozłożyć
wiśnie. Następnie wyłożyć 1/2 porcji kremu.Przykryć drugim blatem
tortu - nasączyć go, posmarować frużeliną, następnie kremem. Położyć ostatni blat
tortu. Wszystko wyrównać i pokryć masą
maślaną (
masłem utartym z
cukrem pudrem - do smaku). Całość pokryć cienko rozwałkowaną masą
cukrową. Ozdabiać masą
cukrową wg upodobań.






SMACZNEGO :)