ßßß

Przygotowanie:Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta.Papierem wyłożyć jedynie dno tortownicy. Rantów nie smarować. Wylać ciasto i piec w 180 stopniach (funkcja góra - dół) na najniższym poziomie piekarnika przez około 40 minut (u mnie biszkopt był upieczony już po 30 min).Gorący biszkopt wyciągnąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości około 60 cm. Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Przed wyciągnięciem ciasta okroić brzegi ostrym nożem.Z biszkoptu wyciąć kształt jedynki. Przekroić na 3 blaty.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i wmieszać go na najniższych obrotach miksera (miksować krótko, tylko do połączenia się składników).Pierwszy blat tortu nasączyć mieszaniną przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny (do smaku). Na to rozsmarować frużelinę i równomiernie rozłożyć wiśnie. Następnie wyłożyć 1/2 porcji kremu.Przykryć drugim blatem tortu - nasączyć go, posmarować frużeliną, następnie kremem. Położyć ostatni blat tortu. Wszystko wyrównać i pokryć masą maślaną (masłem utartym z cukrem pudrem - do smaku). Całość pokryć cienko rozwałkowaną masą cukrową. Ozdabiać masą cukrową wg upodobań.




SMACZNEGO :)