ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa Honoratki

Tarta cytrynowa Honoratki

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
120 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kaszy manny do wysypania blachy
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g cukru
200 ml śmietany 30% lub najlepiej 36%
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Skórka otarta z 2 cytryn
Sok z 2 lub 3 cytryn (ok. pół szklanki)
Składniki na kandyzowaną cytrynę:
1 cytryna
1 szkl wody
1 szkl cukru
Ze składników podanych na SPÓD należy zagnieść ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj MASĘ CYTRYNOWĄ: do miski wbij jajka w całości, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.
Tortownicę o średnicy ok 24 cm wysmaruj masłem, wysyp kaszą manną i wylep ciastem do połowy jej wysokości. Z kawałeczka ciasta można również wykonać jakąś ozdobę, którą udekorujemy wierzch ciasta. Po dziurkuj ciasto widelcem. Dobrze jest położyć na ciasto pergamin i wsypać na niego fasolę. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie będzie rosło w górę. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp 200⁰C przez 20 minut. Po upieczeniu usuwamy papier i fasolę. Napełniamy ciasto masą cytrynową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut , ale tym razem musimy zmniejszyć temperaturę na 180⁰C. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce.
KANDYZOWANA CYTRYNA:
Zagotuj cukier z wodą. Gdy syrop trochę zgęstnieje, wrzuć do niego pokrojona w cienkie plasterki cytrynę. Gotuj około 10 minut.
Przed podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną cytryną i posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2013/04/tarta-cytrynowa-honoratki.html