ßßß Cookit - przepis na Sałatka gyros

Sałatka gyros

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz spróbowaliśmy taką sałatkę na domówce u znajomych. Długo siedziała nam w głowach, zanim ją zrobiliśmy, ale jak już przyrządziliśmy to stała się ulubioną, bo łączy wszystko, co dobre - mięso, warzywa, sos czosnkowy i ketchup :). Ostatnio zrobiłam sałatkę gyros na spotkanie ze znajomymi i już mam zamówienie na taką na Sylwester - polecam Wam, bo idealnie nadaje się, jako przekąska przy alkoholu :).
podwójna pierś z kurczaka
olej
przyprawa gyros
2 cebule czerwone lub białe
kilka ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
pół główki kapusty pekińskiej
ketchup
sos czosnkowy :
pół słoiczka majonezu
kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia
Piersi kurczaka pokroić w 1-2 cm. kawałki, wymieszać je w misce z przyprawą gyros i 2-3 łyżkami oleju, aby całe mięso było pokryte przyprawą.
Odstawić mięso do lodówki na minimum godzinę, aby się zmarynowało - jeśli nie macie czasu, możecie pominąć ten krok.
Mięso smażyć na oleju, aż się zrumieni, a w środku będzie białe.
Na dno szklanej miski wrzucić pokrojone w kostkę lub piórka cebule.
Na cebulę wyłożyć ciepłe mięso - dzięki czemu cebula lekko namięknie i nie będzie taka ostra.
Teraz powierzchnię mięsa pokryć ulubionym ketchupem.
Na ketchup nałożyć pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe, dałam około 6 średniej wielkiej sztuk.
Potem wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę.
Przygotować sos czosnkowy, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną (lub jogurtem), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiając solą, pieprzem i ziołami.
Sos wyłożyć na kukurydzę.
Poszatkowaną kapustę pekińską uklepać na wierzchu sałatki.
I jeszcze w formie skrótu warstwy sałatki zaczynając od dołu:
cebula
mięso
ketchup
ogórki konserwowe
kukurydza
sos czosnkowy
kapusta pekińska.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/12/saatka-gyros.html