Wykonanie
Pierwszy raz spróbowaliśmy taką
sałatkę na domówce u znajomych. Długo siedziała nam w głowach, zanim ją zrobiliśmy, ale jak już przyrządziliśmy to stała się ulubioną, bo łączy wszystko, co dobre -
mięso, warzywa,
sos czosnkowy i
ketchup :). Ostatnio zrobiłam
sałatkę gyros na spotkanie ze znajomymi i już mam zamówienie na taką na Sylwester - polecam Wam, bo idealnie nadaje się, jako przekąska przy
alkoholu :).
podwójna
pierś z kurczakaolejprzyprawa gyros2
cebule czerwone lub białekilka
ogórków konserwowychpuszka
kukurydzypół główki
kapusty pekińskiejketchupsos czosnkowy :pół słoiczka
majonezukilka łyżek
śmietany lub
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oregano,
bazyliaPiersi kurczaka pokroić w 1-2 cm. kawałki, wymieszać je w misce z
przyprawą gyros i 2-3 łyżkami
oleju, aby całe
mięso było pokryte
przyprawą.Odstawić
mięso do lodówki na minimum godzinę, aby się zmarynowało - jeśli nie macie czasu, możecie pominąć ten krok.
Mięso smażyć na
oleju, aż się zrumieni, a w środku będzie białe.Na dno szklanej miski wrzucić pokrojone w kostkę lub piórka
cebule.Na
cebulę wyłożyć ciepłe
mięso - dzięki
czemu cebula lekko namięknie i nie będzie taka ostra.Teraz powierzchnię
mięsa pokryć ulubionym
ketchupem.Na
ketchup nałożyć pokrojone w kosteczkę
ogórki konserwowe, dałam około 6 średniej wielkiej sztuk.
Potem wyłożyć osączoną z zalewy
kukurydzę.Przygotować
sos czosnkowy, mieszając ze sobą
majonez ze
śmietaną (lub
jogurtem), przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i doprawiając
solą,
pieprzem i
ziołami.Sos wyłożyć na
kukurydzę.Poszatkowaną
kapustę pekińską uklepać na wierzchu sałatki.I jeszcze w formie skrótu warstwy sałatki zaczynając od dołu:
cebulamięsoketchupogórki konserwowekukurydzasos czosnkowykapusta pekińska.