Wykonanie
Wszyscy już chyba znają tę
sałatkę warstwową Gyros i choć ja często ją robię tylko, że w wersji wymieszanej, to teraz przyszła
pora na orginał.
Sałatka, pyszna, bardzo aromatyczna, chrupiąca i powiedziałabym delikatna.Składniki:2 duże
piersi z kurczaka3 łyżeczki
przyprawy do kebabów1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
czosnku granulowanego
sól i
pieprzoliwa z oliweksłoik
ogórków konserwowych1 puszka
kukurydzy1 mały słoik
majonezu6-7 łyżek pikantnego
ketchupu1 duża
czerwona cebula1
sałata rzymska podłużnaPiersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w grubą kostkę. Do
mięsa dodajemy
oregano,
przyprawę do kebaba,
oliwę,
czosnek, oraz
sól i
pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu.
Mięso smażymy, aż się porządnie zarumieni. Usmażone
mięso odkładamy do ostygnięcia.
Ostudzone
mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy.
Na
mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę.
Na
cebulę nakładamy warstwę
majonezu.
Na
majonez wykładamy
kukurydzę.
Na
kukurydzę układamy pokrojone w kostkę
ogórki.
Na
ogórki nakładamy warstwę
ketchupu.
Na
ketchup układamy poszatkowaną
sałatę.
Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !!!