Wykonanie
Ktoś ma ochotę na deser?
Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek!Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj.
gruszki,
czekoladę,
orzechy laskowe,
orzechy włoskie i karmel z
miodem! Mniammmm!Kto piecze dziś?;-)Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 4
jaja- kostka
margaryny- 270 g
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
czekolady na gorąco w proszku- 3 łyżki
miodu- 50 g
cukru- 2 garście
orzechów włoskich- 120 ml
mleka 3,2%- 3 łyżki puree z dyni-
gruszki 6 sztukW rondlu stop
margarynę, dodaj
mleko,
czekoladę,
miód, puree z dyni i
orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczeniaOddziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na sztywno z
cukrem pudrem.Masę z rondla przelej do miski, dodaj
żółtka i przesianą
mąkę z proszkiem. Na sam koniec delikatnie wymieszaj łyżką.Na dnie, wcześniej wysmarowanego
masłem, naczynia do pieczenia, ułóż
gruszki (obrane i wydrylowane), zalej masą. Pieczemy godzinę w temp. 165 stopni C. Do suchego patyczka!
Karmel
orzechowy:-1/3 kostki
masła- 2 łyżki
śmietanki- 3 łyżki
miodu- łyżka
brązowego cukru-
orzechy laskowe i włoskieW rondelu stop
masło z
miodem i
cukrem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do gotującej się masy
śmietankę i
orzechy. Gotuj ma małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto!
Daj znać co sądzisz?Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami?
Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI!Bardzo, bardzo, bardzo Was zapraszam!Jestem też na instragramie #smykwkuchnipozdrawiamKarola!