ßßß Cookit - przepis na Babeczki z karmelem i orzechami

Babeczki z karmelem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Wiosna dotarła!
W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni... dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z działki ;) i tak już przez całe lato, aż do jesieni...Mniam!!
Jak już wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
12 dag margaryny
8 dag masła
Pianka:
2 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Karmel:
15 dag orzechów włoskich
2 łyżki masła
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;)
Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe !
Pianka : Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder. I pianka gotowa.
Karmelizowane orzechy : W rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Do roztopionej masy dodajemy orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek.
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/04/babeczki-z-karmelem-i-orzechami.html