Wykonanie
Wiosna dotarła!W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni... dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z działki ;) i tak już przez całe lato, aż do jesieni...Mniam!!Jak już wszystko zrobimy na
polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i
orzechami. Oczywiście
orzechy z zeszłorocznego zbioru ;)

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki2
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru12 dag
margaryny8 dag
masłaPianka:2
białka1/3 szklanki
cukru kryształu1/3 szklanki
cukru pudruszczypta
soliKarmel:15 dag
orzechów włoskich2 łyżki
masła3 łyżki
cukru kryształu3 łyżki
mioduPrzygotowanie:Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy
masło,
margarynę i przesianą
mąkę. Dodajemy
cukier i
żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z
ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi
orzechami;)Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe !Pianka :
Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy
cukier kryształ i
cukier puder. I pianka gotowa.Karmelizowane
orzechy : W rondelku roztapiamy
masło,
miód i
cukier. Do roztopionej masy dodajemy
orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek.


