Wykonanie


To ciasto
mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno
orzechowe,
czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym
gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno
czekoladową polewę z całymi
orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-)


Macie ochotę na pieczenie?Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 200 g
masła- 140 g zmielonych
orzechów laskowych- 100 g
mąki pszennej- 100 g
miodu- 50 g
cukru brązowego- 2
jaja- 1
białko- 120
mleka- 4 czubate łyżki prawdziwej
czekolady na gorąco (ja użyłam portugalskiej)- 2 szczypty
soli- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4 lub 5
gruszek
WYKONANIE:- Obierz
gruszki i wydryluj z gniazd nasiennych-
masło stop w rondlu, z
miodem,
cukrem,
mlekiem,
czekoladą na gorąco-
białka oddziel od
żółtek-
mąkę i zmielone
orzechy wymieszaj z
proszkiem do pieczenia- z
białek ubij sztywną pianę- wystudzoną masę z
masłem, przelej do miski dodaj
żółtka i suche składniki- formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż
gruszki, wylej masę- wstaw do gorącego pieca, pieczemy do suchego patyczka około 1h do 1h 10 minut.

POLEWA:- 3 łyżki
czekolady w proszku- 4 łyżki
margaryny- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
wody- 4 czubate łyżki
brązowego cukruMasę gotujemy w rondlu, ciągle mieszając minimum 12 minut.Przestudzoną masą, polewamy zimne, upieczone ciasto.Na wierzch posypujemy
orzechy laskowe.

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:Moje wypieki. Wielki powrótOrganizowany przez durszlak.pl, a do wygrania piękna książka"Moje wypieki. Wielki powrót" Doroty Świątkowskiej (a całą pozostałą kolekcję mam ;-))) )https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htmlSMACZNEGO!
DAJCIE ZNAĆ KONIECZNIE CO SĄDZICIE?I zapraszam na mojego Instagrama, tam jestem na bieżąco codziennie;-))))Instagram- Smyk_W_KuchniFacebook - SmykWKuchni

BUZIAKI!