Wykonanie
Sałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z
selerem naciowym w roli głównej.
Seler naciowy nie tylko wzbogaca
sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek
winogron i
ananasa zadba o nutę
słodyczy. Jeśli
majonez zastąpisz
winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy.
Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin.Składniki:

5-6
łodyg selera naciowego35 dkg upieczonej
piersi z kurczaka1/3
ananasa20-25 ciemnych
winogron bezpestkowychprażone
płatki migdałoweSkładniki na sos:6 łyżek
majonezu4 łyżki
jogurtu1 łyżeczka
curry1 łyżka
ketchupuWykonanie:
piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć
pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką
oleju i dowolnymi
ziołami. Wymieszałam z igiełkami
rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną
bulionu lub
wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minutpodprażyć
płatki migdałowe na suchej patelni bez tłuszczu
łodygi selera obrać z włókien i pokroić.
Ananasa pokroić w kostkę,
winogrona przekroić na półwymieszać
seler z
ananasem,
winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym
kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi
migdałamiSMACZNEGO !inspiracja pochodzi stąd