Wykonanie
Nie wiem kto wymyślił krokiety, ale powinien dostać za nie jakąś nagrodę. Ja nie mam swojego ulubionego nadzienia - zjadam wszystkie krokiety z równie wielkim apetytem. Uwielbiam takie na ciepło (zwłaszcza z kwaśnym, pachnącym intensywnie
czosnkiem barszczykiem), jak i na zimno. Dziś przedstawiam przepis na krokiety z nadzieniem takim, jakie dodaje się i do łazanek - ze słodką,
białą kapustą i
wędzonym boczkiem.Składniki:ciasto naleśnikowe2
jajkaszklanka
mąki1 szklanka
mlekapanierka2
jajka50 ml
mleka1 łyżka
mąki pszennejbułka tartafarsz1 kg
kapusty białej2
cebule300 g
boczkupieprz,
sól do smakuponadto
olej (do smażenia)Przygotowujemy farsz.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy
wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju. Podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone drobno
cebulki. Dodajemy
kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na łyżce
oleju (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki.Smażymy naleśniki.Wszystkie składniki łączymy w garnku. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Chochelką nabieramy ciasto i wylewamy je na rozgrzaną patelnię.Przygotowujemy panierkę.
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy
mleko i znów całość mieszamy. Dodajemy
mąkę i delikatnie ją wkręcamy.Zwijamy krokiety (tutaj, w moim bardzo starym wpisie, pokazałam jak: klik). Następnie obtaczamy je w panierce i
bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.