Wykonanie
23 czerwca 2015Składniki:( na ok. 15 krokietów)Naleśniki:3
jajka3/4 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
oleju rzepakowegoszczypta
soli i
pieprzuFarsz:1,5 kg.
pieczarek0,5 kg. liści
jarmużu2
cebule1/2 łyżeczki
chili1 łyżeczka mieszanki suszonych
ziółsól ,
pieprz150 g. tartego
sera żółtegoolej do smażeniaPanierka:2
jajka1/2 szklanki
mleka1 łyżka mieszanki suszonych
ziół2 szklanki
bułki tartejolej do smażenia
Przygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy
mąki pszennej) Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.Farsz:
Pieczarki i
cebulę obieramy , kroimy w kostkę.
Jarmuż myjemy , osuszamy , kroimy lub rwiemy na małe kawałki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu , przesmażamy
cebulę a po chwili dodajemy
pieczarki.Gdy
grzybu odparuję dodajemy
jarmuż oraz
przyprawy.Smażymy całość do momentu zwiędnięcia liści
jarmużu co jakiś czas mieszając.Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy
serem żółtym.Boki naleśnika z
trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.Panierka:
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem i
ziołami. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron.SmacznegoPost navigation← Roladki które już przy smażeniu nie zwykle pachną
musztardą , ich wnętrze kryje soczysta
cukinię oraz bogaty w witaminy
jarmuż.Cienki
biszkopt , budyniowa masa z kawałkami
winogrona oraz mus
truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych
owoców. Idealne do lekkiej
kawy na powietrzu. →