ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ryżowa z pulpecikami

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

10 października 2014
Składniki:
Pulpeciki:
200g.mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
mąka do obtoczenia pulpecików
smalec do smażenia
Zapiekanka:
200g.ryżu (2 woreczki)
200g.suszonych grzybów leśnych
3 ugotowane marchewki
sól,pieprz
słodka i ostra papryka
woda z pod moczenia suszonych grzybów
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,wsypać bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu.
Wyrobić masę mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.
Zapiekanka:
Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h.
Wodę z pod grzybów przecedzić,odstawić.
Grzyby pokroić w małe kawałki.
Ryż ugotować na pół miękko.
Ugotowane marchewki pokroić w małą kostkę.
Ryż wymieszać dokładnie z marchewką,grzybami oraz solą ,pieprzem ,słodką i ostrą papryką.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną wodą z pod moczenia się grzybów.
Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki.
Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.
Smacznego
Post navigation
← Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej porze roku :)
Chrupiący wierzch i miękki środek z dobrze wyczuwalnym smakiem sera i ziół. Najlepsze z samym masłem :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/aromatycznasyta-zapiekanka-z-ryzugrzybow-marchewki-i-miesa-mielonego-smaczna-na-cieplo-i-zimno-polecam-podac-z-surowka-z-marchewki