Wykonanie
10 października 2014Składniki:Pulpeciki:200g.
mięsa mielonego wieprzowego1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1 ząbek
czosnkusól,
pieprzmąka do obtoczenia pulpecików
smalec do smażeniaZapiekanka:200g.
ryżu (2 woreczki)200g.
suszonych grzybów leśnych3 ugotowane
marchewkisól,
pieprzsłodka i
ostra paprykawoda z pod moczenia
suszonych grzybów

Przygotowanie:Pulpeciki:
Mięso mielone przełożyć do miski,wbić
jajko,przecisnąć przez praskę ząbek
czosnku,wsypać
bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce
soli i
pieprzu.Wyrobić masę
mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w
mące.Na patelni rozgrzać
smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.Zapiekanka:
Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h.
Wodę z pod
grzybów przecedzić,odstawić.
Grzyby pokroić w małe kawałki.
Ryż ugotować na pół miękko.Ugotowane
marchewki pokroić w małą kostkę.
Ryż wymieszać dokładnie z
marchewką,
grzybami oraz
solą ,
pieprzem ,słodką i
ostrą papryką.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną
wodą z pod moczenia się
grzybów.Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki.Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.SmacznegoPost navigation← Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak
cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej
porze roku :)Chrupiący wierzch i miękki środek z dobrze wyczuwalnym smakiem
sera i
ziół. Najlepsze z samym
masłem :) →