Wykonanie
Miałam wielką ochotę na gołąbki ale nie chciało mi się ich robić - zresztą wstyd się przyznać ale jak obie mamy robią to ja do tej
pory nie musiałam. Dziś mi się zachciało więc zamiast tradycyjnych gołąbeczków jest zupa - pyszna , aromatyczna i sycąca. Jest dość gęsta więc jeśli będziecie chcieli ją zrobić a wolicie rzadsze zupki to polecam zmniejszyć odrobinę ilość składników lub zwyczajnie dolać więcej
wody.- pół główki białej zwykłej
kapusty- 1 duża
marchew- 7-8 średnich mięsistych
pomidorów- 200g
ryżu- 500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- 3 ząbki
czosnku- 1
jajko- trochę
bułki tartej ( ok. 4 łyżek)-
sól,
pieprz do smaku- 3 l.
wody- kawałek
selera-
liście laurowe ( ja dałam 4 )
ziele angielskie ( dałam 4 ziarenka)Do
wody wrzucamy poszatkowaną
kapustę, pokrojoną w półplasterki
marchew ,
seler i 2 ząbki
czosnku, ziele oraz
listki laurowe. Gotujemy.
Mięso mieszamy z
solą,
pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem
czosnku,
jajkiem i
bułką. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy
kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki
pomidory ( razem z
sokiem). Znów chwilę gotujemy - tak około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i
ryż. Znów gotujemy - co chwilę delikatnie mieszając- żeby
ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy
ryż całkowicie wchłonie
wodę a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy
solą i
pieprzem i jemy:D.


