ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Co prawda u mnie w domu jest to podstawowe danie wigilijne, które znika w moment, jednak idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska - taka na "raz". Smażone grzybki mają niesamowity smak, a ich przygotowanie nie jest trudne. Można je jeść na ciepło, ale podane na zimno też zachwycają. Polecam zrobić takie na imprezę (chociażby na Sylwestra) i w każdego grzybka wbić wykałaczkę - tak żeby goście mogli je jeść jak koreczki. Na pewno będzie to "coś innego", coś o czym goście szybko nie zapomną i będą z chęcią pochłaniali każde ilości ;-)
Potrzebujemy:
kapelusze suszonych grzybów
sól, pieprz
jajko
mąkę
bułkę tartą
tłuszcz do smażenia
Suszone grzyby gotujemy w wodzie aż będą miękkie (około 20-30 minut). Wyjmujemy je z wody i dość mocno doprawiamy, szczególnie pieprzem - grzyby lubią pieprz:) Obtaczamy w mące, następnie roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe! Idealne jako przystawki, przekąski lub dodatki do dań. No i nieocenione na Wigilię;)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/szybka-przekaska-smazone-grzybki.html