ßßß
Szybkie curry z łososiem(4 porcje)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki chilli cayenne400 g puszka krojonych pomidorów5 liści curry250 ml bulionu rybnego lub drobiowego200 ml mleka kokosowego1 łyżeczka cukru brązowegosok z 1 limonki900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkęsól i pieprzliście kolendry do podaniaopcjonalnie makaron ryżowy do podaniaPrzygotowanie:W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą.Smacznego!
English versionEasy salmon curry(4 servings)Ingredients:2 tablespoons olive oil or other vegetable oil1 large onion, finely chopped1 teaspoon ground coriander1 teaspoon ground cumin1 teaspoon ground turmeric1/2 teaspoon cayenne pepper400 g tin chopped tomatoes5 curry leaves250ml chicken or fish stock200 ml coconut milk1 teaspoon brown sugarjuice of 1 lime900 g skinless salmon fillet, cut into 3 cm cubessalt and peppercoriander leaves for servingcooked rice noodles for servingPreparation:Heat the oil in a large pan over a medium-low heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes.Add the cayenne, tomatoes, curry leaves and 1 teaspoon salt, then pour in the stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes.Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste.Garnish with coriander leaves and serve with rice or rice noodles.Enjoy!
Share the post "Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry"


