Wykonanie
Share the post "Puree z dyni i
pomidorów / Pumpkin and tomato puree"Wiem, że ostatnio jestem monotematyczna, ale
dynia wciąż rządzi w mojej kuchni:) Tym razem potrzebowałam zrobić z niej dodatek do dania głównego i przyszła mi z pomocą książka, którą świsnęłam mojej mamie „Warzywa w kuchni”, której autorami są Henryk i Danuta Dębscy. Ta książka wydana w 1989 roku jest dosłownie kopalnią pomysłów na dania z każdego warzywa. W trakcie przeglądania mój wzrok przykuł przepis o dosyć lakonicznym tytule „dynia z pomidorami”, jednak jak spojrzałam na składniki od razu wiedziałam, że to musi być pyszne, i było! Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę3
pomidory, pokrojone w kostkę1
cebula, pokrojona w drobną kostkę3 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki
keczupu1 łyżka
mąki2/3 szklanki
śmietany 18%mała garść posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
papryka mielona i
cukier do smakuPrzygotowanie:W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu
cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj
dynię,
pomidory i
keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż
dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree.W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki
oleju, wsyp
mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze
śmietaną i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem, wmieszaj
pietruszkę i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!

English versionPumpkin and tomato puree(4 servings)Ingredients:700 g pumpkin, cut into small cubes3 tomatoes, diced1 onion, finely diced3 tablespoons vegetable oil3 tablespoons
ketchup1 tablespoon
flour2/3 cup cream 18%small handful of chopped parsley leavessalt, pepper,
paprika powder and sugar to tastePreparation:In a medium saucepan, heat vegetable oil over medium heat and add onion. Cook until translucent and add pumpkin, tomatoes and
ketchup. Cover the saucepan and simmer over low heat, stirring from
time to
time, until the pumpkin becomes soft, about 10-15 minutes. Next using blender to puree the pumkin mixture until smooth.In the meantime, in a small skillet, heat the 3 tablespoons of oil, add the
flour and mix thoroughly. Cook for a while and mix in to pumkin puree along with cream. Cook over low heat until thickened. Season with salt, pepper,
paprika and sugar to taste, stir in the parsley and
serve with your favorite main dish.Enjoy!

Share the post "Puree z dyni i
pomidorów / Pumpkin and tomato puree"



