ßßß
(4 porcje)Składniki:700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę3 pomidory, pokrojone w kostkę1 cebula, pokrojona w drobną kostkę3 łyżki oleju roślinnego3 łyżki keczupu1 łyżka mąki2/3 szklanki śmietany 18%mała garść posiekanej natki pietruszkisól, pieprz, papryka mielona i cukier do smakuPrzygotowanie:W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree.W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem, wmieszaj pietruszkę i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionPumpkin and tomato puree(4 servings)Ingredients:700 g pumpkin, cut into small cubes3 tomatoes, diced1 onion, finely diced3 tablespoons vegetable oil3 tablespoons ketchup1 tablespoon flour2/3 cup cream 18%small handful of chopped parsley leavessalt, pepper, paprika powder and sugar to tastePreparation:In a medium saucepan, heat vegetable oil over medium heat and add onion. Cook until translucent and add pumpkin, tomatoes and ketchup. Cover the saucepan and simmer over low heat, stirring from time to time, until the pumpkin becomes soft, about 10-15 minutes. Next using blender to puree the pumkin mixture until smooth.In the meantime, in a small skillet, heat the 3 tablespoons of oil, add the flour and mix thoroughly. Cook for a while and mix in to pumkin puree along with cream. Cook over low heat until thickened. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste, stir in the parsley and serve with your favorite main dish.Enjoy!
Share the post "Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree"


