ßßß
Składniki (na 2 tortille):Pierś z kurczaka:1 duża pojedyncza pierś z kurczaka1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego2 łyżeczki olejuszczypta soliszczypta pieprzu1/4 łyżeczki granulowanego czosnku1/4 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta ostrej paprykiWarzywa:1 pomidor1/2 średniego świeżego ogórka4 rzodkiewki1/2 małej czerwonej papryki1/2 małej czerwonej cebuli2 garście miksu sałat z rukoląDodatkowo:2 tortilleketchup (najlepiej domowy - przepis tutaj)musztarda (u mnie miodowa)
Pierś przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty połączyć. Pierś natrzeć marynatą i odstawić na ok. 10 minut. Zamarynowaną pierś grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu elektrycznym) po kilka minut z każdej strony. Pierś zdjąć z patelni i pozostawić na chwilę, aby przestygła. Pokroić na plastry. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Tortille podgrzać według zaleceń producenta. Każdą tortillę posmarować musztardą oraz ketchupem. Ułożyć sałatę, warzywa oraz pokrojoną pierś z kurczaka. Zwinąć w formie kieszeni. Smacznego!Rady: Jeśli nie macie patelni grillowej pierś możecie ugotować na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego.Aby pierś była soczysta nie należy w trakcie pieczenia nakłuwać jej widelcem. Należy grillować ją na dobrze rozgrzanej patelni nie za długo, w przeciwnym razie będzie wysuszona i niesmaczna.