Wykonanie
Pomysł na szybki obiad lub pożywny posiłek do pracy. Placki wypchane po brzegi warzywami z pikantną grillowaną
piersią kurczaka to świetny pomysł na niskokaloryczne danie, pod warunkiem, że przygotujecie je sami w domu i pominiecie dodatek ciężkich
sosów na bazie
majonezu. Jeśli macie więcej czasu możecie samodzielnie przygotować placki tortilli (przepis niebawem pojawi się na blogu) wykorzystując do jej zrobienia np.
mąkę pełnoziarnistą.
Składniki (na 2 tortille):
Pierś z kurczaka:1 duża pojedyncza
pierś z kurczaka1 łyżeczka ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
olejuszczypta
soliszczypta
pieprzu1/4 łyżeczki granulowanego
czosnku1/4 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykiWarzywa:1
pomidor1/2 średniego świeżego
ogórka4
rzodkiewki1/2 małej
czerwonej papryki1/2 małej
czerwonej cebuli2 garście
miksu sałat z
rukoląDodatkowo:2 tortille
ketchup (najlepiej domowy - przepis tutaj)
musztarda (u mnie miodowa)
Pierś przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty połączyć. Pierś natrzeć marynatą i odstawić na ok. 10 minut. Zamarynowaną pierś grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu elektrycznym) po kilka minut z każdej strony. Pierś zdjąć z patelni i pozostawić na chwilę, aby przestygła. Pokroić na plastry. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Tortille podgrzać według zaleceń producenta. Każdą tortillę posmarować
musztardą oraz
ketchupem. Ułożyć
sałatę, warzywa oraz pokrojoną
pierś z kurczaka. Zwinąć w formie kieszeni. Smacznego!Rady: Jeśli nie macie patelni grillowej pierś możecie ugotować na parze, upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością
oleju rzepakowego.Aby pierś była soczysta nie należy w trakcie pieczenia nakłuwać jej widelcem. Należy grillować ją na dobrze rozgrzanej patelni nie za długo, w przeciwnym razie będzie wysuszona i niesmaczna.