Wykonanie
Witajcie kochani. Dzisiaj za oknem, niestety to gorsze oblicze jesieni-wieje i pada. Proponuję wzmocnić się i wypróbować sprawdzone, energetyczne danie. Jeśli nie lubicie połączenia z plackami to wystarczy ugotować trochę
kaszy... Ach! Jak też pysznie z kopytkami! Mam dla Was przepis na smakowite mielone bez panierki z sosikiem. Przydałyby się jeszcze do tego
pieczarki- niestety wyszły. U mnie mielone w wersji klopsików, ale kształt i wielkość nie ma większego znaczenia... Bardzo polecam!
Składniki do kotletów mielonych, klopików, pulpetów...porcja na 5 osób0,5 kg
mięsa mielonego1 łyżka z czubkiem
kaszy manny1
jajo1
cebula1-2 ząbki
czosnkuzioła suszone-
tymianek,
majeranek,
pieprz ziołowy,
papryka (po szczypcie)
sól,
pieprz do smakutłuszcz do smażeniado sosu : na jedną szklankę
wody około 1 łyżki
mąki pszennej,
przyprawy ziołowe, szczypta
soli i
pieprzu, łyżeczka
sosu sojowegoPrzygotowanieLINK do filmu z przepisemWszystkie składniki mieszam i wyrabiam. Formuję kotlety i wstawiam na 30 minut do lodówki, jak mam czas, a jak nie to smażę od razu na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony.
Potem dodaję
mąkę pszenną na wolny kawałek patelni. Mieszam przez chwilę z pulpetami na patelni i zaraz dodaję porcjami
wodę lub rosół. Mieszam do zgęstnienia- w razie potrzeby dodaję
wodę . Dla więcej niż 5 osób przyda się około 2 szklanek
wody i 2 łyżki
mąki. Można zagęścić
mąką ziemniaczaną, ale tą trzeba rozrobić w zimnej wodzie osobno. Przyprawiam sos, który powstanie
ziołami, szczyptą
soli i łyżeczką
sosu sojowego. Do placków najłatwiej sprawdzi się płaski kotlet, jak hamburger, wygodny do jedzenia i szybki w przygotowaniu lub jeszcze prościej podsmażenie
mielonego mięsa z dodatkami, jak do spaghetti.Składniki na ciasto ziemniaczane5 średnich
ziemniaków1
jajo1 średnia
cebula1 kopiasta łyżka
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejkilka kropel
soku z cytryny2-3 szczypty
soliszczypta
pieprzu czarnego lub
chilliszczypta
cukru - w wersji tradycyjnej bez
sosówdodatkowo:
olej do smażenia plackówStarte
ziemniaki i
cebulę kropię minimalną ilością
soku z cytryny, żeby ciasto szybko nie ciemniało. Mieszam z
mąkami,
jajem i prostymi
przyprawami. Smażę od razu, dłużej niż naleśniki na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego. Osączam na bibule i na gorąco podaję z dodatkami lub bez.W tym przypadku formuję grubsze placki i smażę na mniejszym ogniu, żeby ciasto nie było surowe około 2 minut z każdej strony. Podaję z gorącym mielonym i sosem.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika