ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani. Dzisiaj za oknem, niestety to gorsze oblicze jesieni-wieje i pada. Proponuję wzmocnić się i wypróbować sprawdzone, energetyczne danie. Jeśli nie lubicie połączenia z plackami to wystarczy ugotować trochę kaszy... Ach! Jak też pysznie z kopytkami! Mam dla Was przepis na smakowite mielone bez panierki z sosikiem. Przydałyby się jeszcze do tego pieczarki- niestety wyszły. U mnie mielone w wersji klopsików, ale kształt i wielkość nie ma większego znaczenia... Bardzo polecam!
Składniki do kotletów mielonych, klopików, pulpetów...
porcja na 5 osób
0,5 kg mięsa mielonego
1 łyżka z czubkiem kaszy manny
1 jajo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
zioła suszone- tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka (po szczypcie)
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
do sosu : na jedną szklankę wody około 1 łyżki mąki pszennej, przyprawy ziołowe, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie
LINK do filmu z przepisem
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam. Formuję kotlety i wstawiam na 30 minut do lodówki, jak mam czas, a jak nie to smażę od razu na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Potem dodaję mąkę pszenną na wolny kawałek patelni. Mieszam przez chwilę z pulpetami na patelni i zaraz dodaję porcjami wodę lub rosół. Mieszam do zgęstnienia- w razie potrzeby dodaję wodę . Dla więcej niż 5 osób przyda się około 2 szklanek wody i 2 łyżki mąki. Można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale tą trzeba rozrobić w zimnej wodzie osobno. Przyprawiam sos, który powstanie ziołami, szczyptą soli i łyżeczką sosu sojowego. Do placków najłatwiej sprawdzi się płaski kotlet, jak hamburger, wygodny do jedzenia i szybki w przygotowaniu lub jeszcze prościej podsmażenie mielonego mięsa z dodatkami, jak do spaghetti.
Składniki na ciasto ziemniaczane
5 średnich ziemniaków
1 jajo
1 średnia cebula
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
2-3 szczypty soli
szczypta pieprzu czarnego lub chilli
szczypta cukru - w wersji tradycyjnej bez sosów
dodatkowo: olej do smażenia placków
Starte ziemniaki i cebulę kropię minimalną ilością soku z cytryny, żeby ciasto szybko nie ciemniało. Mieszam z mąkami, jajem i prostymi przyprawami. Smażę od razu, dłużej niż naleśniki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Osączam na bibule i na gorąco podaję z dodatkami lub bez.
W tym przypadku formuję grubsze placki i smażę na mniejszym ogniu, żeby ciasto nie było surowe około 2 minut z każdej strony. Podaję z gorącym mielonym i sosem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/11/placki-ziemniaczane-z-miesem-mielonym.html