ßßß Cookit - przepis na Wołowina z woka

Wołowina z woka

nazwa

Wykonanie

Zamiast wołowiny można użyć oczywiście innego mięsa: drobiowego lub wieprzowego.
Lista zakupów dla 4 osób:
2-3 łyżki oleju kukurydzianego
1/2 kg wołowiny
pęczek szczypiorku
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1 czerwona papryka
200 g fasolki szparagowej
1 mała papryczka chili
sos:
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek mleka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
dodatkowo:
makaron chiński do podania
Szczypiorek posiekać (odłożyć 2-3 łyżki do posypania gotowego dania). Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
Paprykę czerwoną pokroić w długie paski. Chili posiekać.
Fasolkę szparagową wrzucić na 2-3 min. do wrzątku. Odcedzić. Odciąć końcówki.
Składniki sosu wymieszać dokładnie w dużym kubku.
Rozgrzać wok lub rondel z grubym dnem. Wlać olej. Na gorący wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i imbir. Smażyć chwilę razem (2-3 minuty). Dodać paski wołowiny. Mieszać i smażyć razem ok. 5 min.
Dodać paski czerwonej papryki i posiekane chili. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 min. razem. Wszystko zalać sosem. Dokładnie wymieszać, podsmażyć ok. 2 min. Mięso powinno być już gotowe, a warzywa lekko chrupkie.
Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Podawać z makaronem ryżowym (który wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min. i odcedzić).
Gotowe danie posypać odłożonym wcześniej szczypiorkiem.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/04/Wolowina-z-woka.html