Wykonanie

Jakiś czas temu dostałem od znajomych przepis na jedną z moich ulubionych zup. Tajska zupa krewetkowa . Niestety mieszkam na wsi. Tak Łeba to
wieś! Po kilka głupich składników musiałem udać się do 10 sklepów a i tak wszystkiego nie dostałem! Paranoja.Całe szczęście większość składników miałem, te brakujące zastąpiłem innymi i smak wyszedł równie pyszny.

Składniki :1 l
bulionu z kurczaka1
czerwona papryka1
limonka1
cytryna4
cebule dymki i
szczypior2
papryczki chilli200 ml
mleczka kokosowego1 puszka
pomidorówkilka
pieczarekimbirkilka
grzybów mun
makaron chiński
pasta
chilli (ja zastąpiłem sosem
piri piri)
cukiersos rybny (ja zastąpiłem
sosem sojowym)
krewetkiPrzygotowanie :1. Przygotowujemy
bulion z kurczaka.2.
Cebulę dymkę drobno siekamy,
paprykę czerwoną kroimy na większe kawałki, a kapelusze z
pieczarek kroimy na 4 części.3. W garnku rozpuszczamy troszkę
masła i wrzucamy
cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy
pieczarki i pokrojoną
paprykę i dusimy całość.

4. Do garnka wlewamy cały
bulion,
skórkę z cytryny ścieramy na tarce, tak samo skórkę z
limonki, które wcześniej wyparzamy i również dodajemy do
bulionu wraz z puszką
pomidorów.5.
Papryczki chilli drobno kroimy i wraz z
krewetkami, 1 łyżeczką sosu
piri piri dodajemy do zupy.6. Gotujemy całość do momentu, aż
krewetki zmiękną.7. Na koniec dodajemy 200 ml
mleczka kokosowego,
cukier, sok wyciśnięty z
limonki,
szczypiorek i
pietruszkę zieloną.S M A C Z N E G O ! ! !