Wykonanie
Kolejne proste i szybkie w przygotowaniu danie z
serii - wrzuć wszystko do woka i gotowe. Tym razem w roli głównej
masło orzechowe, a raczej przygotowany z niego sos
orzechowy pochodzący z Azji (zazwyczaj sos ten jest podawany do
kurczaka satay - są to kawałki
kurczaka nadziane na patyczki i pieczone w piekarniku - pychota!) O tak, takie obłędne smaki mogą wywodzić się tylko z
krajów azjatyckich. Do sosu najlepiej użyć niesłodzone
masło orzechowe. Danie podane z
ryżem smakuje wyśmienicie. Zabieramy się więc za gotowanie.

Składniki:- podwójna
pierś z kurczaka- pół
czerwonej papryki- około 4 cm kawałek
pora- 2 cm kawałek świeżego
imbiru- 2 plastry
ananasa (użyłam świeżego, może być z puszki)- 2 ząbki
czosnku- puszka
mleka kokosowego- około 3 łyżki
masła orzechowego niesłodzonego- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki
oleju sezamowego-
papryka słodka-
chili suszone-
sok z cytryny-
ryż- opcjonalnie
rukola do przybrania1.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Mieszamy go z
sosem sojowym i łyżeczką
słodkiej papryki. W międzyczasie gotujemy
ryż.

2. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy posiekany
czosnek, starty kawałek
imbiru, pokrojonego
pora,
paprykę oraz
ananasa, smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.3. Wrzucamy
kurczaka i nadal smażymy kolejne parę minut. Zbyt długo smażony
kurczak będzie twardy, a nam zależy na tym, żeby był soczysty.4. Kiedy
mięso jest już obsmażone dodajemy
mleko kokosowe i 3 łyżki
masła orzechowego, które musimy wymieszać do rozpuszczenia się. Zmniejszamy ogień kuchenki i gotujemy. Doprawiamy suszonym
chili,
solą i kilkoma kroplami
soku z cytryny.Podajemy z ugotowanym
ryżem.