Wykonanie
Taka moja wersja naleśników po meksykańsku :)Lista zakupów na 10 naleśnikówciasto:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
mleka2
jajka1 szklanka
wody mineralnej gazowanejszczypta
soli2 łyżki
oliwy* 1 szklanka o pojemności 250 mlfarsz:1/2 kg
mielonego mięsa (u mnie
wołowina)1/2
cebuli1
papryczka chili1 puszka
fasoli czerwonej4 łyżki
kukurydzy z puszki (odsączone)3-4 łyżki
keczupusól,
pieprz, czerwona
słodka paprykaSkładniki na ciasto połączyć, zmiksować. Odstawić na 30 min. Rozgrzać patelnię, ciasto ponownie wymieszać i usmażyć naleśniki. Mi wyszło 10 szt. ponieważ chciałam
mieć grubsze.
Fasolę odcedzić na sicie, wypłukać pod bieżącą
wodą i osuszyć.
Cebulę i
chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić
cebule i
chili. Chwilkę podsmażyć. Dodać
mięso. Smażyć, aż będzie gotowe. Dodać
fasolę,
kukurydze, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką słodką.Dodać 3-4 łyżki
keczupu i dokładnie wymieszać.Farsz nakładać na naleśniki i zawijać.Podałam z
sałatką z
pomidorów i
awokado .Na drugi dzień naleśniki, które mi zostały posypałam
serem żółtym i podgrzałam na patelni pod przykryciem, aż
ser się rozpuścił.

Smacznego życzy
oliwek :)