Wykonanie
składniki na naleśniki:150g
mąki kukurydzianej;250g
mąki pszennej;1
jajo;
mleko ok. 200 ml;
woda gazowana ok. 50 ml;szczypta
soli;łyżeczka
cukru;łyżka roztopionego
masła;
oliwa;składniki na farsz:300g
mięsa wieprzowo-wołowego;puszka
czerwonej fasoli;puszka
kukurydzy;1
papryczka chili;
cebula biała (może być też czosnkowa);
pomidor;
koncentrat pomidorowy;
pieprz kajeński;
papryka słodka;
oliwa;
sól i
pieprz do smaku.Sposób przyrządzenia naleśników:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę
soli,
cukier - mieszamy, a następnie wlewamy płyny wraz z
jajkiem i
masłem. Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdy ciasto nie ma lejącej konsystencji dodajemy stopniowo więcej
mleka. Patelnię kropimy
oliwą i nie pozostaje nam nic innego tylko przygotować naleśniki - rozmiar placków zależy tylko i wyłącznie od Was i posiadanej patelni.Sposób przyrządzenia farszu:
Cebulę siekamy na drobną kostkę w tym czasie na patelni rozgrzewamy trochę
oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
cebulę i rumienimy ją delikatnie. Wrzucamy siekaną papryczkę bez pestek dalej smażąc. Następnie dodajemy
mięso doprawiając je
solą i
pieprzem. W czasie, gdy
mięso dochodzi sparzmy
pomidora i obierzmy go ze skórki (najlepiej jest naciąć skórkę "na krzyż" i wrzucić do gorącej
wody - po chwili skórka odchodzi sama) wybieramy z niego pestki, kroimy i wrzucamy do
mięsa. Po wykonaniu tych czynności dodaj łyżkę
koncentratu pomidorowego,
paprykę słodką (ok 2 płaskie łyżeczki) i
pieprz kajeński (wg uznania, ponieważ
pieprz jest dość wyraźny i ostry w smaku nie możemy z nim przesadzić). Całość mieszamy, dodajemy
fasolę i
kukurydzę - jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu co jakiś czas mieszając.Gotowe naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy. Możemy dodać do środka tarty
ser (może być gouda) - świetnie sklei placki podczas podgrzewania w piekarniku. Zawinięte placki przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na ok 10 min na 180 stopni w termoobiegu.Naleśniki świetnie smakują z
sosem czosnkowo-
jogurtowym.bon appetit!