Wykonanie
Pin It

Dziś obiecywany przepis na domową
kostkę rosołową, bo to przecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna
kostka rosołowa... ? :-)))Ponieważ moje kupne
kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich, używam domowej
vegety, jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu Chillibite.pl wypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić !Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy
bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości
wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-
mięsna.Składniki:4
liście laurowe15 ziaren
ziela angielskiego3 g
suszonych grzybów20 ziaren
czarnego pieprzukilka łodyżek świeżego
lubczykukilka gałązek
rozmarynupęczek
natki pietruszki1/2 pęczka
koperku500 g
marchwi200 g
selera100 g białej części
pora200 g
pomidorów bez skórki5 g
czosnku200 g
soli morskiej20 g
oleju rzepakowego70 ml
wody
Wykonanie:
Liście laurowe, ziele,
grzyby i
pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy.
Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.