ßßß Cookit - przepis na Domowa warzywna pasta bulionowa

Domowa warzywna pasta bulionowa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś obiecywany przepis na domową kostkę rosołową, bo to przecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna kostka rosołowa... ? :-)))
Ponieważ moje kupne kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich, używam domowej vegety, jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu Chillibite.pl wypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić !
Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.
Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna.
Składniki:
4 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych grzybów
20 ziaren czarnego pieprzu
kilka łodyżek świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
200 g pomidorów bez skórki
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego
70 ml wody
Wykonanie:
Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.
Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/domowa-warzywna-pasta-bulionowa.html