Przepis z Ósmego Koloru Tęczy Madzia lekko zmodyfikowała i wyszła nam taka bardziej bulionetka niż kostka rosołowa, bardziej luźna konsystencja. Ale to nawet lepiej. Smak i działanie ma identyczne, a wygodniej chyba się stosuje.- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego- 4 liście laurowe- 1/2 łyżeczki rozmarynu- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- 1/4 łyżeczki tymianku- 1/2 łyżeczki kurkumy- 1/4 łyżeczki imbiru- 2 ząbki czosnku- 1 szalotka- 500 g marchwi- 150 g korzenia pietruszki- 150 g korzenia selera- 100 g białej części pora- 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów)- 1/2 puszki pomidorów bez skórki- 170 g soli morskiej- 2 łyżki oleju roślinnego- 400 ml wody- 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być)Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy w małym blenderze. Dodajemy czosnek i znów mielimy. Dodajemy sól i olej i ponownie mielimy.Wszystkie warzywa obieramy i siekamy jak najdrobniej przy pomocy blendera.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często mieszając żeby się nie przypaliło. Tak żeby woda odparowała, a masa zgęstniała.Gotową pastę raz jeszcze porządnie miksujemy, przekładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Chowamy do lodówki i możemy tę pastę trzymać tam nawet kilka miesięcy.Smacznego!