Wykonanie
Czytaliście kiedyś skład kostki rosołowej? Dla mnie to upchali tam całą tablicę Mendelejewa a nam coś trują o
bulionie jak u babci, tylko skąd moja babcia miała by niby wziąć: glutaminian
sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy? Dobra, koniec z tym jeżdżeniem po producentach dla których liczy się tylko zysk i sami pewnie nigdy by takiego świństwa do ust nie wzięli. Dziś przygotujemy własne "kostki" a dokładniej koncentrat
bulionu warzywnego bo to blog o kuchni bezmięsnej.Składniki:- Ziarna
czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki- Ziarna
ziela angielskiego - 1 łyżeczka-
Liście laurowe - 4 sztuki-
Rozmaryn - 1/2 łyżeczki-
Lubczyk - 2 łyżki-
Tymianek - 1/4 łyżeczki-
Kurkuma - 1/2 łyżeczki-
Imbir - 1/4 łyżeczki-
Czosnek - 2 ząbki-
Cebula - 1 mała-
Marchew - 500g-
Pietruszka - 150g-
Korzeń selera - 150g-
Por - 70g jego białej części-
Pomidor - 2 sztuki-
Wino, ewentualnie
woda - 100ml-
Sól - 125g-
Olej rzepakowy - 2 łyżki- Opcjonalnie
parmezan - 2 łyżkiPrzygotowanie:Wszystkie
przyprawy blendujemy, dodajemy
czosnek i
cebulkę i ponownie miksujemy, następnie dodajemy
sól,
olej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach albo mielimy w malakserze. Wszystkie składniki oprócz
parmezanu wrzucamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 20-30 minut na małym ogniu często mieszając. Po tym czasie masa powinna być już dosyć gęsta. Dodajemy
starty ser i gotujemy jeszcze przez 20 minut ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Gotową masę zostawiamy do przestygnięcia a następnie ponownie miksujemy i przekładamy do słoika. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę zakręcamy i wstawiamy do lodówki gdzie może stać przez kilka miesięcy. Używamy jako
kostkę rosołową. Koncentrat po zrobieniu jest bardzo słony, tak ma być. Z powyższej ilości składników wychodzi około 900 gram koncentratu.