ßßß Cookit - przepis na Bulionowy koncentrat warzywny

Bulionowy koncentrat warzywny

nazwa

Wykonanie

Czytaliście kiedyś skład kostki rosołowej? Dla mnie to upchali tam całą tablicę Mendelejewa a nam coś trują o bulionie jak u babci, tylko skąd moja babcia miała by niby wziąć: glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy? Dobra, koniec z tym jeżdżeniem po producentach dla których liczy się tylko zysk i sami pewnie nigdy by takiego świństwa do ust nie wzięli. Dziś przygotujemy własne "kostki" a dokładniej koncentrat bulionu warzywnego bo to blog o kuchni bezmięsnej.
Składniki:
- Ziarna czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki
- Ziarna ziela angielskiego - 1 łyżeczka
- Liście laurowe - 4 sztuki
- Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
- Lubczyk - 2 łyżki
- Tymianek - 1/4 łyżeczki
- Kurkuma - 1/2 łyżeczki
- Imbir - 1/4 łyżeczki
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1 mała
- Marchew - 500g
- Pietruszka - 150g
- Korzeń selera - 150g
- Por - 70g jego białej części
- Pomidor - 2 sztuki
- Wino, ewentualnie woda - 100ml
- Sól - 125g
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Opcjonalnie parmezan - 2 łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy blendujemy, dodajemy czosnek i cebulkę i ponownie miksujemy, następnie dodajemy sól, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach albo mielimy w malakserze. Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 20-30 minut na małym ogniu często mieszając. Po tym czasie masa powinna być już dosyć gęsta. Dodajemy starty ser i gotujemy jeszcze przez 20 minut ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Gotową masę zostawiamy do przestygnięcia a następnie ponownie miksujemy i przekładamy do słoika. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę zakręcamy i wstawiamy do lodówki gdzie może stać przez kilka miesięcy. Używamy jako kostkę rosołową. Koncentrat po zrobieniu jest bardzo słony, tak ma być. Z powyższej ilości składników wychodzi około 900 gram koncentratu.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/02/bulionowy-koncentrat-warzywny.html