Wykonanie
Pin It
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu,
żuru, ani innej zupy. U nas zupę
grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii:Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasieZupa czosnkowa z ziołowymi grzankamiCzerwony barszcz wigilijny na zakwasie
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 40 minut + moczenie
grzybówSkładniki:2000 ml
wody2 szklanki
suszonych grzybów3
marchewki2
pietruszkispory kawałek
selera1 duża
cebula3
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegokilka ziarenek
czarnego pieprzu1 łyżka domowej
vegetysól morskaolej do smażeniaposiekana
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy je
wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, do namoczenia.Po tym czasie
cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi
grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy
przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Z zupy wyjmujemy 1
marchewkę, 1
pietruszkę, połowę
selera, ziarenka
pieprzu, ziela i listki. Resztę dokładnie blendujemy. Zupę, jeśli uznacie za stosowne, dosmaczamy.Podajemy z łazankami lub czystą, bez żadnych dodatków, tylko posypujemy
natką.