ßßß
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nie lubię grzybów. Jestem je w stanie zjeść tylko wtedy kiedy są dodatkiem do jakiejś potrawy. I koniecznie muszą być drobniutko pokrojone. Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie Wigilii bez zupy grzybowej. Tak jak Wu. Dlatego ją przygotowałam i dzielę się przepisem. Moja pierwsza grzybówka. Wu mówi, że pyszna. No, ale co innego ma powiedzieć. Sami musicie się przekonać.Składnikimix suszonych grzybów, 50 gramwoda, 4 szklankiliście laurowe, 2 sztukiziele angielskie, 2 ziarenkaczosnek, 2 ząbkimarchewka, 1 sztukapietruszka, 1 sztukacebula biała, 1 małaseler, mały kawałeksól, świeżo mielony czarny pieprzekologiczna kostka warzywna, 1 sztukaśmietana/jogurt, 200 grammąka pszenna, 1 łyżkaSposób przygotowaniaGrzyby zalać 2 szklankami zimnej wody. Odstawić na 24 godziny.Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.Wywar z grzybami przelać przez sitko. Grzyby drobno pokroić. Do wywaru grzybowego wlać pozostałe 2 szklanki wody. Wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Gotować około 20 minut. Warzywa wyciągnąć.Zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać grzyby. Gotować jeszcze 5 minut.Śmietanę połączyć z mąką i 3 łyżkami zupy. Mieszankę wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ulubionym makaronem.pregnyl hcg