Wykonanie
Znowu zasypało nas śniegiem, a już pachniało wiosną… Mam dosyć zimy, serdecznie dosyć zimy, tylko Mała „I” cieszy się z nowych „dostaw” śniegu, lecz cóż, taki wiek ;-) A co dobrego można zjeść w taki zimowy dzień? Proponuję polędwiczkę w
sosie grzybowym. W pysznym sosie zrobionym z niezwykle aromatycznych
suszonych grzybów.
Grzybów które kilka miesięcy temu zbieraliśmy całą rodziną w okolicznych lasach… Jak zrobić
sos grzybowy z suszonych grzybów? To nic skomplikowanego. Polędwiczka wieprzowa w
sosie grzybowym, zapraszam :-)Składniki:250g
polędwiczki wieprzowej
SólPieprz¼ szklanki
mąki4 łyżki
olejuSos:Szklanka
suszonych grzybów2 i ½ szklanki
wodyMarchewkaPietruszkaCebulaSólPieprz1
listek laurowy1 ziarenko
ziela angielskiego1 ziarenko
czarnego pieprzuPęczek
natki pietruszki2 łyżki
mąki150g gęstego
jogurtu naturalnegoWykonanie:
Grzyby zalewamy
wodą, warzywa obieramy,
marchewkę i
pietruszkę kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki,
cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa dorzucamy do
grzybów, dodajemy też
listek laurowy,
ziele angielskie i ziarenko
pieprzu. Całość gotujemy pod przykryciem przez 45 minut, na średnim ogniu.W tym czasie polędwiczkę kroimy na 2 cm plastry, każdy z nich wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie tłuczemy płaską stroną tłuczka do
mięsa. Rozbite kotleciki posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie panierujemy w
mące (
mięso powinno być właściwie tylko oprószone
mąką). Na patelni rozgrzewamy
olej, i układamy kotleciki, smażymy z obu stron po mniej więcej 5 minut, aż się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie ostygły za bardzo.Ugotowane
grzyby przecedzamy przez sitko (
wywar zostawiamy!). Zostawiamy też
marchewkę i
grzyby.
Grzyby drobno siekamy, a
marchewkę kroimy w półplasterki.Na patelni po smażeniu kotlecików podsmażamy
mąkę przez 2 minuty,
potem porcjami dolewamy
wywar z gotowania
grzybów, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z
mąki. Dodajemy też
grzyby i
marchewkę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Wyłączamy gaz pod patelnią i do sosu dodajemy
jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Mieszamy.Kotleciki podajemy polane sosem. Jeżeli za bardzo ostygły, możemy je podgrzać w sosie.